“Ти си ключът. Отвори Бузлуджа” е мотото на тазгодишния фестивал OPEN BUZLUDZHA 2022 на 19-21 август

Prihodite-ot-festivala-sche-b-dat-izpolzvani-za-deinostite-po-obezopasyavane-i-sotsializirane-na-pametnika--Buzludzha--
Приходите от фестивала ще бъдат използвани за дейностите по обезопасяване и социализиране на паметника "Бузлуджа"
P.I.F., Керана и космонавтите, „Уикеда“, Старозагорската опера са част от музикантите, които ще подкрепят каузата на фестивала за отваряне на монумента за посетители

В продължение на три дни Балканът около паметника „Бузлуджа“ ще ври и кипи с вълнуващи концерти вечер и любопитни културни събития денем. Епицентърът на случващото се е поляната при хижа „Бузлуджа“. Фестивалът OPEN BUZLUDZHA се провежда на 19, 20 и 21 август в подкрепа на опазването на монумента и това е за втора поредна година. Организатори са фондация „Проект Бузлуджа“, Община Казанлък и Bar Dak.
Тази година фестивалът се провежда под мотото „Ти си ключът. Отвори Бузлуджа“, защото вярваме, че заедно можем да отворим всяка врата. Актуалната цел е обезопасяването на монумент „Бузлуджа“ и отварянето му за посетители в актуалния му вид.
OPEN BUZLUDZHA 2022 ще взриви публиката с P.I.F., Керана и космонавтите, „Уикеда“, както и много рок, пънк и джаз групи, сред които Cool Den, The Lefties, „Спални места“, Lucky Number Nick, Nana & The Gang, Bad Cast. За любителите на електронната музика ще има и втора електро сцена с DJ сетове до зори. Третият фестивален ден е в стил джаз със специалното участие на Държавна опера - Стара Загора, които ще завладеят сцената със спектакъла “Джазоспекция”.  
В дневната програма посетителите ще могат да научат повече за културно-историческото наследство, за региона, за Бузлуджа чрез лекции и интерактивни игри. Освен това ще могат да участват в работилници, туристически обиколки, фотоконкурс, спортни занимания, театър и много други забавления за цялото семейство. Барове с храна и напитки, палатков лагер и шатъл бус от Казанлък са предвидени от организаторите.  
Само до средата на месец май или до изчерпване на количествата любителите на музиката, природата и културното наследство могат да вземат своя промоционален Early Bird билет на специалната цена от 29 лева в мрежата на Eventim или на касите на EasyPay. Цената на тридневен фестивален билет, закупен на място, ще бъде 49 лева.
Миналата година фестивалът се проведе под мото „Музика за мозайка“, като целта беше опазването на мозайките от външния кръг на паметника „Бузлуджа“. Благодарение на събитието, както и на дарители и осиновители на мозайки, тази цел беше постигната успешно. Вече всички стенни мозайки в паметника са защитени и спасени от разруха.
През 2021 година паметникът е посетен от 50 000 човека, които искат, но не могат да влязат. Осигуряването на достъп в сградата е важна стъпка за осведомеността и устойчивото развитие на проекта. Първата неотменна мярка е обезопасяването на покрива с обща площ 2500 кв. м, за което са необходими 75 лв. на квадратен метър. Приходите от фестивала ще бъдат използвани за дейностите по обезопасяване и социализиране на паметника „Бузлуджа“.   

Фестивалът не е обвързан с политически цели.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Памет

Към началото