Таня Христова: “Системата, свързана с управление на средствата от ЕС, е в колапс”

За да приключим този програмен период и да започнем новия,
Таня Христова: “Системата, свъ
За да приключим този програмен период и да започнем новия, трябва ясен, категоричен политически ангажимент

Системата, свързана с управление на средствата от ЕС в страната, е в колапс, оцени кметът Таня Христова по време на откриване на европейския информационен офис на евродепутата Томислав Дончев. Темата беше провокирана от наложените финансови корекции на общините за реализирани от тях европроекти, между които е и Община Габрово. Това създаде впечатлението, че има нещо „нередно“ в реализирането на проектите и най-вече в тяхното финансиране. 

„Това няма връзка с Европа, това си е българско изобретение“ - категоричен беше Дончев, напомняйки отговорността на държавата и контрола, който извършват институциите за всяка дейност по изпълнение на европроектите, и вината, която се стовари върху местните власти, които ги изпълняват.
„Смисълът на европейските пари не е да коментираме колко тежки и сложни са те за усвояване - заяви кметът Таня Христова. - Ако забелязвате, никой не говори за качеството на инвестициите, никой не говори за това какво сме успели да направим и това почти не стига до хората. Това, което стига до тях, е колко грешки са направени и колко пропуски има Законът за обществени поръчки и колко престъпни са бенефициентите – тук визирам в най-голяма степен кметовете, защото така работи нашата система“ - коментира Таня Христова. Тя определи и начина за решаване на проблема.
„Ако доскоро можеше да се предполага, че нещата биха се оправили с немного резки движения, то сега, за да гарантираме, че можем да приключим този програмен период и да започнем новия, трябва ясен, категоричен политически ангажимент, за да може системата да започне да работи.
Системата е болна и то не от лека вирусна инфекция. Тя трябва да намери своя добър лекар, който да може лесно да види целия проблем. И първата стъпка е да си признаем, че година и половина, поради нежелание да се работи със системата, сега трябва в рамките на половин година да положим усилия всичко да бъде така ремонтирано, че да може да позволи както да се приключи един стар етап, така и да се започне с нов. Предизвикателството за държавата ни е да разбере философията на европейското финансиране. Защото смисълът на европейските пари не е да коментираме колко тежки и сложни са те за усвояване, а това, което сме направили“ - заяви Таня Христова. Тя призна, че прави този коментар с болка, но и с надежда.
„Стигнали сме до нивото, в което движение в ляво или дясно, нагоре или надолу няма. Има една-единствена посока и тя е ясен обединен партньорски ангажимент на всички, че ние искаме европейските средства наистина да стигат до хората. Това означава, че трябва да имаме отговорно отношение към всичко, което правим“ - категорична е кметът Таня Христова. Според нея е необходим ясен ангажимент на всички, че искаме тези средства да стигат до хората.
„Липсата на стабилно правителство се отразява негативно. Ние преживяхме един период, в който лично за себе си не знаех дали България иска да върви по европейски път. Европа не ни наказва, а иска да ни помогне и да чуе нашата ясна позиция. Европа си говори с администрацията на високо ниво, проектите се случват на по-ниско ниво. Общините не са и няма как да бъдат враг на държавата. Ще използвам докрай възможностите, които дава ЕП чрез такъв информационен офис, и ще развия един списък от предложения, които бихме могли да реализираме заедно. Благодарение на предишната дейност на г-н Дончев съществуват 27 областни информационни центрове. Ние работим изключително добре с габровския. Сега ставаме още повече съмишленици, които гледат в една посока и тя е правилната“ - представи решаването на проблема кметът Таня Христова.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни