Таня Христова: “Предизвикателство с мащабите и сложността на Водния проект може да се преодолее с екип, доверие и отговорност”

	Само преди няколко дни беше заключителната конференция за представяне на
Таня Христова: “Предизвикателс
Само преди няколко дни беше заключителната конференция за представяне на завършилия вече Първи етап на Водния проект. Той беше определен като успешен. Какъв знак е той за кмета Таня Христова, при положение, че в момента се изпълняват останалите четири ет

- Г-жо Христова, каква е Вашата оценка за първия етап на проекта и като прогноза за целия проект? Кои са поуките от него, които могат да се използват за другите етапи на проекта, които продължават да се изпълняват?
- В Габрово бе реализиран първият етап на една високоефективна инвестиция, но оценката на неговото изпълнение най-добре биха могли да дадат габровци, които вече използват новата мрежа и пътната инфраструктура, изградена след полагането на проводите. Иначе, знаете, вече отбелязахме с тематична конференция успешния финал на етапа, като поздравихме изпълнителя фирма „Драгиев и Ко“ и използвахме повода, за да дискутираме важни за ВиК сектора проблеми, представяйки гледните точки на основните страни, ангажирани в него. Инвестициите във ВиК инфраструктурата в градовете бяха съпътствани от един изключително динамичен и труден процес, чието изпълнение е сериозна отговорност без почивен ден и в същото време изпитание за всички. Всеки, който тепърва стартира такива проекти, трябва да е готов да работи в интензивна среда, да приеме разкопаните улици, завишената запрашеност, спиранията на водата, ограниченията на движението, проблеми, причинени от неизвестни подземни комуникации и сблъсък с неблагоприятни терени. Ние успяхме, въпреки всички тези трудности, да изпълняваме целите на проекта, като съчетахме изграждането на ВиК инфраструктурата с други инвестиционни намерения - изграждането на улични и тротоарни настилки, за да постигнем максимален ефект с висока добавена стойност. Поуката - предизвикателство на проект с мащабите и сложността на Водния цикъл в Габрово може да бъде преодоляно само с екипна работа, доверие и отговорност. Това са принципите, които продължаваме да следваме при изпълнението и на останалите етапи.
- Вярвам, че всички, присъстващи в залата, са останали изненадани от сериозните проблеми, които има Община Враца с изпълнението на Водния проект, който е почти еднакъв по стойност с нашия. Питам се, как ЕК е приела врачанския проект с тези пропуски, които бяха изтъкнати? Оказа се, че не малко проблеми с изпълнението на водните проекти е имало в Бургаска област. На фона на тях нашият проект излиза, че е с пъти по малко проблеми. Така ли е или празничният повод за представянето на І-я етап на проекта спести представянето на някои от тях?
- Не би било коректно да даваме оценка на изпълнението на водните проекти в другите градове. В много отношения с колегите от всички общини бенефициенти сме изправени пред сходни проблеми и следва да обменяме опит и успешни практики, за да намираме по-бързо най-ефективните решения. Всеки проект, обаче, има различна предистория и свой собствен път, който произтича от спецификата на местната проблематика. Важното е, че по всички от представените на конференцията проекти видно работят ангажирани и отговорни екипи, които ежедневно се борят с предизвикателствата по пътя на водата. Голяма част от проблемите, които бяха изложени, са валидни и за водния цикъл на Габрово. Никога досега не сме спестявали трудностите, пред които се изправяме ежедневно при изпълнението на проекта и говорим за тях открито. Работим в непрекъснат режим на диалог с хората, които искат да поставят въпрос, да подадат сигнал, да получат експертна помощ или информация за конкретен казус. Правят се ежедневни проверки на място съвместно с екипите на надзора и техническите ръководители на обектите. Използваме наличните комуникационни канали и своевременно информираме обществото за всички дейности в градската среда като спирания на водоподаването и промени в организацията на движението, които могат да смутят обичайния им ритъм на живот, но са наложителни при изкопни работи или асфалтиране.
- Как ще коментирате оценката, която даде директорът на управляващия орган на ОП „Околна среда“ по време на конференцията?
- Управляващият орган на програмата е основен партньор на общините в изпълнението на проектите, бъдейки отговорен за цялостното администриране на програмата. Голяма част от трудностите на изпълнението са преодолени, благодарение на дългогодишния диалог с колегите от министерството. Тъй като проектът има статут на голям, неведнъж Управляващият орган ни е подкрепял при отстояването на важни казуси и пред Европейската комисия. От тази гледна точка и проблемите, и успехите ни са общи.
- Препоръчахте на други общини, на които им предстои да изпълняват такива проекти, фирма „Драгиев и Ко“. Защо, с какво се отличава тя от другите, които работят по Водния проект?
- Високата оценка за фирма „Драгиев и Ко“ е напълно реална, тъй като през последните две години нейният екип положи максимални усилия да я заслужи и изпълни ангажиментите си с висок професионализъм. Мисля, че подобно признание за свършената работа ще дадат и ползвателите на новата инфраструктура – габровци. Не би било коректно да поставяме обобщаващи оценки за другите фирми в този момент, защото те все още не са приключили своите ангажименти. Не бива и да забравяме, че отделните изпълнители стартираха по различно време и са на различен етап от изпълнението. Задачите пред останалите строители са също толкова отговорни и на финала на техните договори ще можем да представим не по-малко достойни резултати.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни