Таня Христова: “От медиите научих за посещението на министър Десислава Терзиева в Габровска област“

	При посещението на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева преди
Таня Христова: “От медиите нау
При посещението на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева преди дни в Габровска област имаше официална пресконференция, която министър Терзиева и шефът на Агенция пътна инфраструктура Стефан Чайков дадоха при областния управител Николай Гр

Николай Григоров тогава обясни, че е била поканена, но е отказала с мотива, че е заета. По-късно разбрахме, че на пресконфернция на министър Терзиева в Севлиево не е бил поканен кметът д-р Иван Иванов. Потърсихме отговор защо кметовете на Габрово и Севлиево са отказали среща с министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева.

- Г-жо Христова, защо не приехте поканата за среща с министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева?
  - Научих от медиите за посещението на министър Десислава Терзиева в Габровска област. От медиите научих, че тя ще посети Севлиево и Габрово и ще направи първа копка на рехабилитацията на пътя Габрово-Трявна. Независимо от това аз поканих министър Терзиева за среща при мен, в кабинета на кмета. След което ми беше предложено да се видя с нея в областната администрация. Тогава аз прецених, че не трябва да бъда на място, където не съм желана. 
За мен министърът на регионалното развитие е изключително важен за развитието на общините, затова идеята ми беше да обсъдим  и да коментираме различни въпроси, които са много важни за развитието на община Габрово.
Разбира се нямаше да подмина темата за тунела и обходния път, но също важни за Габрово са действията, които министерството на регионалнто развитие предприема по новата оперативна програма „Региони в растеж“ и възможността Община Габрово да знае по какъв начин да се подготви за този важен етап на развитие. За мен е изключително важно да знам дали програмата ще се реализира с нов подход, т. е. подготовката на проекти, които ще се приемат на конкурентен принцип.
- Какво значение има, ако е по този начин?
- За мен е доста притеснително от гледна точка на разработените вече интегрирани планове за градско възстановяване и развитие, защото общините разчитаме на предифинирани проекти. 
Има и още много въпроси, чиито отговори от министър Терзиева са важни за мен като кмет, а и за гражданите на общината. Нямаше да подмина и въпроса за средствата от фонда за растеж, защото МРР е била част от Междуведомствената група, която е разпределяла парите, затова щях да настоявам да науча защо нашата община беше лишена от възможността да бъде финансирана поне по един от проектите, които бяхме представили.
- Да разбирам ли, че не сте била поканена и за церемонията по стартиране на рехабилитацията на пътя Габрово-Трявна?
- Да! И искам до попитам защо не бях поканена да присъствам на церемонията, както беше поканен моят колега от Трявна? Ако бях поканена, като кмет на Габрово, аз щях да намеря начин там да получа отговор на моите въпроси.
Знам, че този път е от републиканската пътна мрежа и инвестицията идва от АПИ, но все пак част от него е и на територията на община Габрово и аз като стопанин на тази община имам правото да присъствам на тази церемония, както колегата от Трявна. Аз не смятам, че по този начин инвестициите изпълняват една от ролите си – да бъдат начин за комуникация и контакт между общините. Напротив! За съжаление и тази проява на МРР в Габрово е едно доказателство за нежеланието на министрите и държавата да влезем в пряк диалог с общините, без значение към коя политическа сила принадлежат техните кметове. Тук става въпрос за жизнено важни въпроси, които касаят всички хора, цветовете не са най-важното нещо. Става въпрос за конкретни инициативи, за възможности за развитие и за желаното постигане на балансирано регионално развитие, което за съжаление не е приоритет на това правителство.
- Г-жо Христова, не мислите ли, че отношението на МРР към Вас е отговор на острата позиция на кмета на Габрово към разпределението на средствата от фонд „Растеж“  и смяната на управителя на ВиК?
- Категорично не смятам, че това трябва да бъде водещ мотив, когато говорим за принципи, когато говорим за правото за отстояване на това Община Габрово да получи възможност, както останалите градове и населени места за финансиране. Категорично не смятам, че като принадлежа към друга политическа сила, различна от тези, които управляват страната, трябва да се постъпва по такъв дискриминационен начин към мен като кмет и към жителите на община Габрово.
Смятам, че позицията, която съм изразила по отношение както към фонда за растеж на регионите, така и с желанието на МРР да смени управителя на ВиК, са принципни и не са обвързани с политически ангажименти. Те са свързани с това Габрово да може да отстоява позициите си на община, която се развива по един европейски начин, който се основава на принципи, а не на моментни решения, които имат съмнителен ефект и са подчинени на политически манипулации. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни