Стартира Националният фестивал "Семе българско" в Севлиево

Водеща! Slogan-t-tazi-godina-e--Predai-zaveta-
Слоганът тази година е "Предай завета"
Преди 8 години на Цветница стартира първото издание на Националния фестивал "Семе българско" в Севлиево.

 Миналата година фестивалът не се състоя заради пандемията. Сега на 15 и 16 май той ще стане отново повод да се вдигне българския дух и да докосне онези струни на българската идентичност, които са вдъхновение на това събитие.
За всичко което ще се случи на Седмия национален фестивал „Семе Българско“ в гр.Севлиево, разказва инициаторът Ивелина Елмазова.
"Тази година слоганът ни е "Предай завета". Ще има инсталация, част от която е трибагреникът, на която всеки ще може да остави своя завет, послание, свързан с неговото отношение, с неговата вяра, че българското не само ще оцелее, но и ще пребъде.
Ще бъде дописана книгата "За мен България е...". В нея всеки ще може да впише своето послание към България.
На откриването на фестивала ще пуснем седем гълъба, символ на седемгодишнината му, както и на мира и на надеждите, че това, което правим има смисъл и вярваме, че то ще бъде продължено от всеки, който носи българското в сърцето си и в своите мисли, независимо къде е.
Продължаваме инициативата „Шанс за живот“, която се осъществява с партньорството на фондацията "Искам бебе". Децата на Севлиево и много майки от цяла България повече от месец преди фестивала изработват собственоръчно изделия, които ще бъдат изложени на благотворителния базар „С ръце и сърце“. Парите от продажбата им ще бъде дарена на севлиевска двойка с репродуктивни проблеми. Вече две от двойките, които са били подкрепяни чрез тази инициатива, имат своите бебета. Това е най-смисленото и важното за нас, организаторите.
Група „Бага-тур“ ще срещне гостите на фестивала със завета на дедите ни, останал от древността до наши дни, а той е да научим децата си на 3 неща - да яздят, да стрелят с лък и да говорят само истината. На 15 май в парк „Казармите“ в Севлиево, чрез музика, танци и действие тя ще представи един много български спектакъл, с различни демонстрации и ще бъде пресъздадена битката между Доброто и Злото.
На конкурса „Никой не е по-голям от хляба“ ще бъдат представени обредни хлябове, от които ще бъдат избрани седем. Ще бъде разказано за символиката им, а дегустацията ще определи и победителя.
На 15 май от 19 часа Емилия ще изнесе прекрасен фолклорен концерт. Ще се извие хоро под звездите. В съботната вечер край огъня трио „Искра“ и „ДеВиРа“ ще разкажат за сакралните български напеви и ще пеем заедно с тях.
За пръв път в нашия регион ще дойде Държавният ансамбъл "Добруджа", чиито изпълнения ще огласят парк „Казармите“ на 16 май( неделя) от 12 часа.
През двата фестивални дни ще бъдат отворени ателиета, в които всеки желаещ ще може да си направи фолклорна кукла, да си нарисува шевица, да изработи керамичен съд и да се научи да плъсти вълна. В ателието „Кът за български занаяти“ ще бъдат демонстрирани стари български занаяти, запазени и до днес. „Дар Лимец“ ще представи месене, печене и дегустация на хляб
Друга важна инициатива е Домът за семена, представляващ кошер с човешки ръст. Партньорът „Селскостопанска академия“ ще предостави селектирани семена за български цветя и зеленчуци. Посетителите могат също могат да се включат, като донесат семена от домати, тиквички, краставици и др. и да ги оставят в кошера, като същевременно си вземат нужните им семена - чисти, български, без ГМО. През двата дни нашият кошер ще бъде пълен с всякакви семена, които ще бъдат разменяни между хората.
Ще има производители на цветя, фермерски пазар и повече от 70 други изложители и производители на изделия, свързани с българската идентичност и традиции.
Седемцветна дъга ще бъде изтъкана под формата на черга от участници и посетители през двата дни и по-късно във времето ще бъде изложена на търг, като средствата от нея ще бъдат добавени към средствата, предназначени за севлиевска двойка с репродуктивен проблем.
Ще има още много други дейности, за които може да научите повече на Фейсбук страницата "Фестивал „Семе българско“ - Севлиево.
Ще бъде българско, смислено и вдъхновяващо за всички онези, които вярват, че българското не само ще бъде, но и ще пребъде, въпреки глобализацията, въпреки прогнозата, че нещата не са такива, каквито трябва да бъдат. Нещата са такива, каквито ги правим. Ако всеки от нас, от своето място, според своите възможности направи по едно малко нещо в тази посока, няма само да се надяваме, мисля, че е въпрос на време да се обединяват хората, които вярват и правят всички онези неща, свързани със запазване на българския дух, традиции.
Благодарим на вестник „100 вести“, който както всяка година досега, е наш медиен партньор.
Ние от рекламна агенция „Елмазови“ благодарим на кмета д-р Иван Иванов и екипа му от Община Севлиево, че заедно, за седма година, извървяваме пътя в името на българския дух и традиции и в парк „Казармите, където се провежда фестивалът, от кълна до върха ще бъде все българско!“

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни