Шест от Априловската учиха 6 дни румънски занаяти в АСТРА

<p>Шест ученика от Националната Априловска гимназия се завърнаха от Румъния,
Шест от Априловската учиха 6 д

Шест ученика от Националната Априловска гимназия се завърнаха от Румъния, където в продължение на 6 дни се учиха на техни традиционни занаяти, благодарение на сътрудничеството между АЕК „Етър“ и румънският музей на открито АСТРА.

„За трета поредна година съвместно с национална Априловска гимназия - разказа Павлина Дамянова, уредник в АЕК „Етър“ - участваме в Олимпиада за традиционни народни занаяти в музея на открито АСТРА в град Сибиу, Румъния. Ние всъщност сме първите поканени чуждестранни участници в това събитие, което е с дългогодишна традиция и се провежда само с румънски участници – деца между 6 и 18 години. Преди няколко години се ражда идеята да участват български деца, които да се обучават в традиционни занаяти, а в последствие да ги пресъздадат в АЕК „Етър“ в България. По този начин те стават бъдещи наши съмишленици и доброволци, защото децата се учат на традиционни практики и после участват в различни наши инициативи.“
Олимпиадата в АСТРА има състезателен характер за румънските деца, а за нашите пет момичета и едно момче, както и техни връстници от Русия и Китай събитието било място за обучение. Стефани Стоянова например избрала да се учи на румънска бродерия и казва, че й било много интересно. Жената, от която се учила на различните бодове, й показала неща, научени от нея още от прабаба й. Стефани била впечатлена от мащабите на румънския побратим на АЕК „Етър“. Музеят на открито в северната ни съседка е много по-голям от нашия. Нашите ученици се запознали с много от участниците в Олимпиадата, както и със занаятчиите от музея. Христина Димова пък много обича да рисува и избрала да се занимава с рисуването на икони в АСТРА. За нея също било изключително интересно заниманието и би искала да продължи с него в бъдеще. Христина успяла да нарисува иконата на Свети Константин и Света Елена и да си я донесе в България.
Всички габровчета получили специални грамоти за участието си в Олимпиадата, а в последната вечер представили България, АЕК „Етър“, Априловската гимназия и Габрово пред участниците в Олимпиадата. Децата били облечени в красиви народни носии от различни краища на България, предоставени от Детския фолклорен ансамбъл „Габровче“. Те изпели две народни песни, изиграли едно хоро и разказали за града си и страната си. „Надявам се и тази година да са ни харесали и догодина да участваме за четвърти пореден път“ – коментира Павлина Дамянова.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни