Шест часа в зала „Възраждане” показваха как от култура може да се създава индустрия, която връща хората в родните им места

В Габрово се проведе сесия на Комисията по образование, младеж,
Шест часа в зала „Възраждане”
В Габрово се проведе сесия на Комисията по образование, младеж, култура и научни изследвания (EDUC) на Комитета на регионите на ЕС

Шест часа в зала „Възраждане“ показаха как от култура може да се създава индустрия, която връща хората в родните им места. Това е един от изводите, които човек, присъствал на вчерашната сесия на Комисията по образование, младеж, култура и научни изследвания (EDUC) на Комитета на регионите на Европейския съюз на тема „Насърчаване на културния и творческия сектор като ключови фактори за повишаване на местната и регионалната конкурентоспособност и привлекателност“, може да направи. Събитието провокира интереса на много кметове от България и страни-членки на ЕС и на експерти в областта на културата, творци. Целта на събитието е създаване на платформа за открито обсъждане на предизвикателствата в процеса на интегриране на културния и творческия сектор в регионалните и местните стратегии за развитие, както и конкретизиране на възможностите за финансиране със средства от Европейския съюз.
„Стремежът да погледнем на културата като стратегически инструмент за развитие категорично не е случаен. Той е съвсем логичен и навременен ход, обуславя се от анализа на съществуващата ситуация, от това къде сме ние на фона на националните и европейски тенденции и най-вече от убеждението, че разполагаме с уникален културен потенциал, който ако бъде осъзнат като инструмент за развитие, ще капитализира и разнообрази съдържанието на културния продукт със специален принос към икономическото и социално развитие на Габрово и със сигурност ще допринесе за преодоляване на негативните тенденции, включително и с опита на млади хора“ - аргументира идеята и целта на форума да се проведе в Габрово кметът Таня Христова в приветственото си слово. 
„Този форум трябва да ни покаже дали имаме силна вътрешна убеденост да превърнем културата в един от приоритетите на държавна политика, който трябва да продължава, независимо от политическото управление на страната. Но за съжаление у нас всички казваме, че тя е приоритет, но след това никъде не го извеждаме в държавни документи, още по-малко го подплатяваме с финансова възможност да се реализира на практика. Боя се, че в това турбулентно политическо време и икономическа неустойчивост е първостепенно важно да осъзнаем, че културата е една област, в която е засекретена тайната на времето“ - призна министърът на културата д-р Петър Стоянович. В приветственото си слово той очерта най-важните проблеми, които ние, българите, трябва да осъзнаем и решим, за да създаваме културна индустрия, която по икономическо значение се равнява на всеки друг бранш в икономическото развитие на един град, на един регион, на една страна. 
Как са го направили в Шотландия и как Единбургският фестивал се отразява на икономическото развитие на региона и страната след Втората световна война разказа Стюард Максуел – член на Шотландския парламент. Особено впечатление сред участниците във форума предизвика диаграмата, която той представи на възвращаемостта на вложените в култура средства, с което обясни и защо в Шотландия се отделят най-много средства от държавния бюджет за развитие на културата. 
Разликите в осъзнаване на културата като приоритет у нас и в Европа и отношението на държавата към нея бяха представени в разгорещена дискусия – най-вече с участието на представители на местната власт. Безкрайно откровен в твърдението си, че нещата у нас са коренно различни, беше кметът на Монтана. Основният упрек, който той, а и другите участници в дискусията изведоха на преден план, е липсата на децентрализация на местната власт в България.
Как въпреки това, въпреки икономическата криза в страната културата се използва като творчески инструмент за устойчиво развитие на общините показаха представители на градовете финалисти в конкурса за европейска столица на културата 2019 – Варна, Велико Търново, Пловдив и София.
Лорета Красаускиене – представител на партньорския на Габрово град Паневежис от Литва, представи програмата, която е помогнала градът да спечели конкурса на Литва за Европейска столица на културата за 2014 година. 
За разлика от други подобни форуми, които в началото пълнят залата, а към края интересът намалява, изнесената сесия на Комисията по образование, младеж, култура и научни изследвания (EDUC) на Комитета на регионите на Европейския съюз на тема „Насърчаване на културния и творческия сектор като ключови фактори за повишаване на местната и регионалната конкурентоспособност и привлекателност“ задържа интереса докрай. 
Този факт беше коментиран от кмета Таня Христова и като оценка за необходимостта да се говори за развитието на културата като възможност за променяне на социално-икономическото развитие на общините и регионите. 
„Той показа, че инвестициите в културата, макар и с малко финансов ресурс, могат да родят изключително добри резултати. Тях ще ги познаят може би най-бързо личните лекари, защото ще станем по-здрави и със сигурност по-усмихнати. И нещо, което бих искала като кмет – пожелавам си талантливи политици, много ярка и добра политика в сферата на културата, защото всички се нуждаем от нея, всички жадуваме за нея, но трябва да бъдем наистина активни. Няма повече време за чакане, трябва да настояваме, защото нещата ще ни подминат“ - заяви при закриване на форума кметът Таня Христова. Тя даде заявка, че вече има идеи за организирането на друг форум на тема култура, за който покани всички участници.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни