Шанг Чао–Калоян: „Като се пенсионирам, ще купя къща в Габрово“

	„Казвам се Калоян и работя в българската редакция на Радио
Шанг Чао–Калоян: „Като се пенс
„Казвам се Калоян и работя в българската редакция на Радио Китай за чужбина“ - така се представя на български китаецът Шанг Чао. Нашенското име му дала преподавателката му по български език. Но и той си го харесва, защото знае, че Калоян се е наричал еди

През уикенда той беше в Габрово на гости на колегата Тотка Полякова. Двамата се запознали миналата година, когато Полякова беше на официално посещение в Китай като представител на Съюза на българските журналисти, а Калоян беше преводач и неин гид.


- С Тотка Полякова се познавате от миналата година и сега сте й на гости...
- Да, аз бях преводач от български. Много весело беше тогава. Тотка ми направи много силно впечатление – пее, танцува, шегува се – много е весела и аз много я уважавам.
- Защо избрахте да учите български език?
- За мен е много интересно, защото езиковата система е съвсем различна от китайската. Още преди да избера българския език, знаех, че България е държава на розите, че беше социалистическа държава и имаше много добри отношения с Китай. Сега мисля, че пак ще се възобновят тесните двустранни отношения. Президентът, премиерът и председателят на парламента посетиха скоро Китай. И след това посещение на високо ниво аз се надявам, че нашите две страни ще станат по-добри партньори, особено в областта на търговията. Надявам се, че повече китайски туристи ще дойдат да видят България. Защото сега в Китай много рядко има хора, които знаят нещо повече за България. Тя е известна само с розовото масло и киселото мляко, но това не е достатъчно. Например нямаме директен полет Пекин-София и обратно, а трябва да ползваме други летища. Затова аз се надявам двустранните връзки да станат по-тесни и да има директни полети. Сега има чартърни полети от София до Шанхай специално за туристите.
- Не идвате за първи път в България. Кога беше първото Ви посещение?
- През 2004 година дойдох за първи път. Само на екскурзия от 10 дни.
- Какво Ви впечатли тогава най-много?
- Природните красоти ми направиха много силно впечатление. България има всичко – планини, гори, равнини и море. Цветът на морето е различен от китайското.
То е синьо и много красиво. Цветът на плажовете също е чудесен. Другото, което ме впечатли, са многото и хубави църкви. В Китай нямаме една държавна религия. Ние по-скоро вярваме в предците си като японците. Затова в Китай няма толкова много църкви.
- Познавам китаец, който има ресторант в Габрово. Неговата съпруга сподели, че в момента се строи изключително много в Китай и през миналата година те не могли да познаят улицата, на която живее майка му. Има ли строителен бум в Китай?
- Според мен в големите градове има строителен бум. За съжаление, всички те изглеждат еднакви – с високи небостъргачи като в Ню Йорк и Токио. Няма типичен китайски стил, който да ги отличава. Аз предпочитам всеки град да си има собствен облик, собствен архитектурен стил, а не да са еднакви.
- В Габрово идвате за първи път. Той как Ви се стори - има ли собствен стил?
- Според мен Габрово е много хубав град и малко прилича на Велико Търново, където съм бил. Според мен най-впечатляващото място, което видях, е етнографският музей на открито „Етър“. Всичко там е интересно и е похвално, че българите пазят тези старинни неща много последователно. 
София също е хубав град, но Габрово е по-стар, в по-типичен български стил. Когато видях рекламния филм за града в Интерактивния музей, реших, че като се пенсионирам, ще си купя къща тук. Защото тук е хубаво място за живеене и цената на къщите е много по-ниска от китайските.
- Разбрах, че сте женен и имате 4-месечна дъщеря. Още ли ограничават раждаемостта в Китай до едно дете?
- Не, сега не е така. Всъщност и преди ограниченията бяха само за големите градове, но не и за селата. Сега, ако майката и бащата са били едно дете, те могат да имат повече деца. Ограничението става по-леко.
- По света винаги се е говорело с респект за китайското икономическо чудо. Коя е причината за него, според Вас?
- Причината е, че Китай е намерил свой път, собствен стил на развитие – нито е капитализъм, нито социализъм като преди години. 
Правителството дава повече възможности на китайците да развиват себе си, да развиват търговията и те ги използват. Има повече шансове, защото Китай има много голям пазар за икономиката. Ако стоката е добра, тя ще има много купувачи. Освен това стоките са евтини, защото печалбите идват от големия оборот. Китай има голямо население – потреблението е голямо и работната ръка е евтина.
- Колко евтина? Преди няколко дни у нас излезе статистика, че заработваме средно по 3,7 евро на ден – най-малко от държавите в ЕС. Колко е средната заплата в Китай?
- Работната ръка поскъпна. Не мога да кажа по колко се плаща на час, но мога да кажа, че един работник за един месец може да получи поне 1000 лева. Сега работниците искат по-високи заплати, защото и цената на стоките се увеличи в Китай. Мисля, че сега в Китай искат да обърнат посоката на развитие към по-високотехнологичните и по-качествените стоки. Евтините китайски стоки по света не са толкова качествени.
- А какви български стоки биха могли да се продават в Китай?
- Мисля, че българското вино е много качествено. Лозите, а и експертите, за първите китайски вина са внесени именно от България през 60-те години. Освен това името на българското кисело мляко е много известно в Китай, както и продуктите с розово масло. Но трябва повече представяне и реклами. Всъщност в Китай няма толкова силна традиция за пиене на вино. Ние пием повече китайска оризова ракия, както и бира, която у нас има само 100-годишна история. Сега все повече китайци избират виното, защото е по-полезно за здравето. Особено се цени червеното вино. Ние, китайците, харесваме много червените неща. Когато празнуваме, всичко украсяваме в червено, обличаме и червени дрехи и т. н. Червеното е символ на по-хубав живот в бъдеще.
- А Вашето бъдеще какво ще е, след като завършите курса по български език?
- През месец май се връщам отново в Китай и ще продължа да работя в радиото. Правим всеки ден едночасово предаване на български език. То може да се слуша по Интернет, да се четат новините в сайта ни. Нашата най-популярна рубрика е „Здраве от Изток“ - за китайската традиционна медицина. Много българи четат рубриката ни и ни пишат по Интернет, за да питат нещо. Например трима тежко болни  дойдоха в Китай, за да се прегледат от китайски лекари, които практикуват традиционната китайска медицина, и след няколко месеца лечение оздравяха.
- В България все повече хора се обръщат към източните култури, към здравословния начин на живот. В Китай има ли връщане към традиционната медицинска практика от миналото?
- В нашата рубрика „Здраве от Изтока“ разказваме точно за тези неща – кога и как да се храним. Например през зимата, когато е много студено, трябва да се ядат по-калорични храни и някои типични китайски зеленчуци и плодове, които не знам как се наричат на български. Има много поговорки за здравословния начин на живот. Ето и друг пример. Ние по традиция всеки ден пием чай. Зеленият чай е по-студен по характер и е по-добре той да се пие през лятото. Ако пък стомахът Ви не е добре, по-добре е да пиете червен чай. Той е по-добър за пиене през зимата.
- А има ли много пушачи у Вас?
- В Китай пушат повече мъжете, а тук ми прави впечатление, че много жени пушат. Мисля дори, че повечето пушачи са жени. Но сега в Китай младите хора по-рядко пушат, защото в заведенията пушенето е забранено.
- Какво успяхте да видите от България?
- Освен в София и Габрово, съм ходил в Несебър и Бургас, в Пловдив, а така също и в Шумен. В този край имаме слушателски клуб в Каспичан. Те са фенове на нашето предаване. Искам да отида в Родопите. Освен това пак искам да посетя Велико Търново. Според мен градът е най-красивият в България.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни