Савина Цонева: "Библиотеката е любимо място на габровци за срещи с книгата, словото и духа"

Препоръчана! Savina-TSoneva
Савина Цонева
На 26 октомври най-голямата обществена и богата като фонд библиотека в областта – „Априлов – Палаузов“, ще отбележи 160 години. По този повод разговаряме с директора на културната институция Савина Цонева.

- Г-жо Цонева, радвам се за възможността да Ви поздравя с утрешния празник 160 години от създаването на Габровската библиотека, и да благодаря на целия екип за винаги доброто и на високо професионално ниво обслужване. Вярвам, габровци ще споделят мнението, че във всичките си дейности библиотека „Априлов – Палаузов“ успешно съчетава традиционния габровски консерватизъм с една добре премерена модерност и запазва облика, духа и респекта такива, каквито заслужава да има една 160-годишна институция.

- Благодаря за добрите думи. Винаги ми е приятно, когато получа поздравления за работата на екипа, защото се стремим да бъдем в крак със съвременните изисквания и да сме все по-полезни.

Сто и шестдесет години не са малко. През всички тези години, въпреки превратностите на времето, библиотеката е била неотменно в служба на габровските деца, младежи и възрастни граждани.

Да, библиотеката е консервативна институция, но е и модерен информационен център, който предлага на своите потребители свободен и неограничен достъп до достиженията на световната наука, литература и култура, електронна и традиционна информация, възможности за самообразование и социални контакти.

Нашата библиотека съхранява значителна част от националното книжовно наследство, поддържа архив на краеведския печат и литература и в същото време осигурява онлайн достъп до електронните си каталози чрез интернет страницата си и предоставя дистанционни услуги на своите потребители. Благодарение на Програма „Глобални библиотеки” притежаваме прекрасна компютърна зала.

Както знаете, от години обучаваме читателите как да търсят информация в глобалната мрежа, как да ползват компютър и таблет, да попълват различни документи. Първи в страната се включихме в електронното преброяване още през 2011 година.

Нашата библиотека е първата регионална библиотека с мобилна версия на сайта си. Създадохме дигитална библиотека на местния периодичен печат. Обогатяваме редовно библиотечния фонд.

Бяхме от пилотните библиотеки, получили роботите Финч и програмируеми играчки Bee Bоt. В условията на пандемия бяхме едни от първите, закупили машина за ултравиолетова дезинфекция на книгите.

Не на последно място библиотека „Априлов – Палаузов“ извършва координационна, експертно-консултантска и квалификационна дейност за библиотеките в региона.

Библиотечният екип работи активно за постигане на европейски стандарти, създава успешни партньорства в страната и чужбина; реализира различни програми и проекти.

Библиотеката е отличена с високи награди - по повод своята 150-годишнина с Почетния знак на Габрово за изключителен принос в културното и образователно дело в града; носител е на престижната национална награда „Христо Г. Данов“ 2017 в категория „Библиотеки и библиотечно дело“; грамота „Златен век” за принос в развитието на библиотечното дело от Министерството на културата (2016) и множество други награди.

Радвам се, че библиотеката е любимо място на габровци за срещи с книгата, словото и духа.

- Неслучайно започнах разговора с духа на Габрово и традициите, защото създаването на библиотеката не е едноактово културно събитие, а дълъг процес на синхронност, взаимодействие и преплитане на различни духовни и просветни начинания във възрожденското ни селище. Може ли накратко да разкажете как е свързана появата на библиотеката с Габровското училище, с Априловата лична библиотека, с първата читалищна организация в града?

- През 1861 година в Габрово е основано Българско народно читалище, с което се поставя началото и на съществуването на габровската библиотека. Книжната сбирка включва част от училищната библиотека, личната библиотека на Васил Априлов, пренесена от Одеса и съхранявана в даскал-Цвятковото школо, както и книги, дарени от габровци. В първия каталог на читалищните книги са разпределени по отдели на знанието над 1000 тома.

През 1893 година дружество „Габровска народна библиотека” е наречено „Априлов – Палаузов” „в чест на най-заслужилите дотогава на града и на България габровци”.

- Всъщност библиотеката е била от дясната страна на реката, после в сградата на читалището. Тази сграда, в която сте сега, е бившата пощенска палата. Библиотеката кога идва тук?

- Читалището е основано в килията на църквата „Света Троица”, след това библиотеката е пренесена в сградата на Габровското училище, по-късно е в къщата на Тишко Проданов (баща на Чардафон), в Умниковото училище и частни домове до завършването на читалищната сграда през 1922 г.

Сегашната сграда, позната на габровци като Старата поща, е предоставена за ползване през 80-те години на ХХ век.

Първоначално е ползвана за хранилища, а през 1993 г. в нея се пренасят основните отдели на библиотеката.

Сградата е паметник на културата с местно значение. През 2010 година беше извършен сериозен ремонт по програма „Красива България” и обстановката стана по-приветлива и уютна. Предстои да бъде газифицирана.

Детският отдел към момента остава в читалищната сграда.

- И читалището, и библиотеката са „Априлов – Палаузов“, и гимназията е Априловска. Училището приема името за 100-годишнината на Благодетеля, а библиотеката кога?

- В началото читалището и библиотеката са едно. През 1893 година дружество „Габровска народна библиотека” е наречено „Априлов – Палаузов” „в чест на най-заслужилите дотогава на града и на България габровци”. Библиотеката остава в структурата на читалището до 1959 г., когато е отделена самостоятелно като Окръжна методическа библиотека. До 1999 г. е окръжна, а от 2000 г. – със статут на общински културен институт, но продължава да изпълнява частично регионални функции, а от 2006 г. е Регионална библиотека с методически функции за библиотечното дело в област Габрово и център на библиотечното краезнание.

- Новата история е не по-малко богата от възрожденската. Когато се подготвях за срещата с Вас, погледнах на сайта ви страницата с благодетелите и се опитах да открия име на индустриалец, който да не е дарявал. Като че ли всички фабриканти от Алманаха на габровската индустрия са в тази страница. И наследниците им. Това са сигурно стотици хиляди лева?

- Голяма част от даренията са били за изграждането на театрално-библиотечното здание, което е започнало през 1908 г., а бива завършено едва през 1922 г. с помощта на благодетели като дядо Миню Попа, много от габровските индустриалци, дружества и частни лица.

Някои са участвали с дарение на мястото или с безвъзмезден труд. Много са и дарителите на книги.

Например д-р Петър Цончев дарява цялата си библиотека. Не е възможно да бъдат изброени всички. За щастие, традицията на дарителството продължава и днес.

Повече от 20 години библиотеката издава безплатен седмичен вестник „Известия на Габровската народна библиотека „Априлов – Палаузов” (1924 - 1945).

- 26 октомври - денят, в който отбелязвате годишнината, има ли връзка с конкретно събитие в библиотечната история?

- Тази дата е записана на заглавната страница на първия каталог на читалищните книги от 1861 г., който се съхранява в Държавен архив – Габрово. На корицата пък е изписан месец декември, но през 1925 година е взето следното решение: „Според чл. 37 от устава реши се за бъдаще празник на библиотеката да остане Димитровден – денят, в който е основано първото читалище в Габрово”. Интересен факт е, че преди това 25 март - празникът Благовещение, е отбелязван като празник на библиотеката, в което намирам дълбок смисъл.

- Подготвихте специално издание за годишнината. Какво представлява, какво съдържа, открихте ли нови факти, информация в процеса на неговата подготовка?

- С екипа на отдел „Краезнание” подготвихме летописно-библиографско издание за периода между 2011 – 2021 година по повод 160-годишнината.

Това издание е продължение на летописа „Чети, брате, чети”, посветен на 150-годишния юбилей на библиотеката през 2011 г.

Искахме да покажем богатата дейност през последните десет години – въведените нови услуги, състоянието на библиотечните колекции, промените в структурата, успешно реализираните проекти, дигиталния център, лятната програма за деца, обновените помещения. Отразени са всички по-важни събития, инициативи, национални кампании, в които библиотеката участва. Приложената библиография дава възможност за по-пълно разкриване чрез публикациите в местния и централен печат.

- Много ценя и ползвам често реализирания от вас онлайн портал „Габровски периодичен печат”. Включвате ли в бъдещите си планове създаване на още електронни ресурси и даване на публичност на ценни книги и колекции?

- В Дигиталния център, открит през 2016 г. по проект „Съвременни подходи за проучване, представяне и достъп до книжовното културно-историческо наследство на област Габрово“ по програма BG-08, продължаваме да работим за представянето в интернет на уникални габровски периодични издания, ръкописи и старопечатни книги. Дигиталната библиотека „Габровски периодичен печат“, която представя вестници, списания, единични и юбилейни листове, издадени главно в периода след Освобождението до 1944 г. в Габрово, наистина е една от най-ползваните. Съвместно с Регионален исторически музей – Габрово попълваме и електронния каталог на ръкописи, редки и ценни издания от региона.

На нашия сайт са достъпни и други електронни ресурси – „Познатото и непознато Габрово – на фокус” включва краеведски маршрути с информация и снимки на паметници в града, виртуални изложби - „Из книжовното културно-историческо наследство на област Габрово”, „Памет за Шипченската епопея”, „Първото новобългарско светско училище”, „140 години от рождението на акад. Никола Михов”, „140 години от обявяването на Априлското въстание в Габровския край”, „170 години от рождението на Райчо Каролев”. Любопитни публикации от пресата през миналия век са представени в „Изрезки от миналото”. На сайта на библиотеката има още много полезна информация – нови заглавия, текуща периодика, указатели, виртуални витрини и др. От началото на пандемията представяме автори и книги в социалните мрежи и YouTube-канала на библиотеката.

- Ще бъде интересно заедно с интервюто да публикуваме нещо от юбилейното ви издание – снимка, хроника или каквото Вие предложите и представите.

- Летописното издание е изпълнено с данни, но мисля, че най-важното са проектите, които са реализирани успешно през тези десет години, а те са повече от 25.

През 2021 г. работим по три проекта – за обогатяване на библиотечния фонд, за методическа дейност и най-атрактивният – проект „От хартията до книгата и след това”, съфинансиран по програма „Култура” на Община Габрово. Искахме да разкрием ролята на книгата и четенето в човешката история като запознаем децата и младежите с нетрадиционни варианти за употреба на хартия и хартиени отпадъци и с дейности, превръщащи старите книги в произведения на изкуството чрез ателието „Да дадем нов живот на старите книги”.

Изключително интересна беше демонстрацията на печатната преса на Гутенберг с Джими Павлов от творителница „О Писменех”, който разказа за писмеността от древността до наши дни и отпечата текст с пресата върху ръчно направена хартия. Много деца, а и възрастни са включиха в ателиетата за изработване на книги - уникати и художествени предмети от хартия с техники декупаж, оригами, квилинг и ориноко. Всички инициативи заснехме, а видеоматериалите споделяме в YouTube канала на библиотеката. Предлагам снимка на част от дейностите по този проект.

По повод 160-годишнината пожелавам на всички бивши и настоящи служители, на всички габровци, прекрачили прага на библиотеката, здраве и спокойствие, вяра и мъдрост, и много любов към нашата обща кауза – книгите и четенето!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни