Само депутати от БСП и ДПС чуха мнението на синдикат „Образование” към КТ “Подкрепа”

<p>Народните представители Четин Казак от ДПС и Марияна Бояджиева от
Само депутати от БСП и ДПС чух

Народните представители Четин Казак от ДПС и Марияна Бояджиева от БСП се отзоваха на поканата на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ - Габрово, за да чуят мненията и предложенията на общинските ръководства на синдиката за проекта за Закон за училищн

На срещата дискусия беше поканен и ресорният заместник-областен управител Добромир Валачев.
Не присъстваха народните представители от ПП ГЕРБ Цветомир Михов и Добромир Проданов.
Целта на срещата беше да се проведе дискусия между членовете на синдиката и депутатите за направените предложения за промени в проекта за закон.
„Ние от ДПС приемаме напълно предложението образованието да се превърне в реален, а не „предизборен“ приоритет, който след провеждане на изборите се забравя и направените обещания не се изпълняват“ - заяви още в началото на срещата депутатът от ДПС Четин Казак. Той заяви, че ПГ на ДПС приема всички предложения, които ще са в полза на българския учител за повишаване на авторитета към учителската професия, но не приема искането да се „премахне атестирането на българския учител поради липса на точни, ясни и обективни критерии“.
„Това атестиране е обидно за учителите. Не може техният професионализъм да се оценява от хора, които нямат понятие от учителската професия. Учителите полагат грижи и отговорности както да научат децата на определени знания, така и да поддържат собствената си квалификация. Държавата трябва да се грижи за учителите, затова предлагаме учителската професия да стане защитена и регулирана“ - мотивира едно от предложенията член на синдиката.
„Атестацията по този начин и метод директорите да се разделят с неудобните хора“ - потвърди казаното Татяна Дренска, главен учител в детска градина. Тя сподели, че приема предложението за мандатност за директорските постове, дори и на главните учители.
„Трябва да се намери начин да се повишава квалификацията на учителите в детските градини, които имат само бакалавърска степен. Аз сама, със собствени средства се квалифицирам“ - заяви Дренска и изрази остро несъгласие с искането да не се финансират с държавни средства частните училища и детски градини. Тя разказа, че преди 6 години е имала частна детска градина в Габрово и след увеличаване на разходите и икономическата криза са я принудили да я закрие.
„Ако имах помощта от държавата във вид на държавна субсидия, тя още щеше да съществува“ - категорична беше Татяна Дренска, убедена, че децата на родители, които си плащат данъците, трябва да получават част от държавната субсидия за образование, независимо в какво училище учат – държавно, частно или общинско.
Искаме да чуем позицията на депутатите кои от нашите предложения приемат и кои - не, категоричен беше член на синдиката от Севлиево, който настояваше да чуе мнението на депутатите.
„Парламентарната група на Реформаторския блок няма единна позиция по направените предложения. Но не се приема предложението да не се финансират с държавни средства частните училища и детски градини“ - представи позицията на РБ Добромир Валачев.
Оказа се, че най-наясно с исканията на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа беше народният представител от „БСП-лява България“ Марияна Бояджиева, която е член на Комисията по образование към Народното събрание.
С нея участниците в срещата дискутираха проблемите, които създават делегираните бюджети за качеството на образованието. Сериозно внимание беше отделено и на оценките на учениците от 2 до 4 клас, на дуалната система в професионалното образование.
Делегираните бюджети да се запазят, но при разпределението им да се отчитат регионалните особености, беше друго искане, което синдикалистите от региона поискаха от народните представители.
Не стана ясно по кои от тях ще има консенсус и ще бъдат приети.
Вероятно това ще разясни на следваща среща народният представител от ПП ГЕРБ Милена Дамянова, член на Комисията по образование към парламента, която е дала съгласие да участва в такава среда, според ръководството на ГЕРБ – Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни