Ремонтът на Пречиствателната станция за питейни води се изпълнява в срок, до края на годината ще бъде завършен

	Рехабилитацията на Пречиствателната станция за питейни води в Габрово се
Ремонтът на Пречиствателната с
Рехабилитацията на Пречиствателната станция за питейни води в Габрово се изпълнява в срок и до края на годината ще бъде завършена, заяви инж.Шосе Мигенс, ръководител на строителния екип

Обновяването на Пречиствателната станция е част от Интегрирания проект за водния цикъл на Габрово. Изпълнява се от ДЗЗД „Консорциум чиста вода Габрово 2012”, състоящо се от испанското акционерно дружество за строителство и услуги „Копаса“ и софийските „Технострой България“ ООД и ЕТ „Мирса-93 - Цветан Асенов“. Стойността на договора е 10 339 076 лв. без ДДС. 
Договорът за изпълнение беше подписан през октомври 2012 година, но строителните дейности започнаха през септември 2013 година, но според инж. Мигенс закъснението вече е наваксано и проектът се изпълнява в график. 
„Освен реконструкция, проектът включва и ново строителство - заяви при представяне на направеното до момента в изпълнение на проект инж.Мигенс. - Във входната шахта на станцията, където първо постъпва водата, вече е монтиран нов спирателен кран, който регулира входния дебит. Той е с автоматично регулиране, който може да се управлява от СКАДА – системата на Пречиствателната станция. Сега водата влиза в други две шахти с няколко байпаса, след което отива към пясъчните филтри. Предстои да се направи промяна. От входната шахта водата ще отива само на едно място, където ще е разположено микросито за частици с големина до 0,5 микрона. Когато има цъфтеж на водата, чрез него се отстранява планктона. Реално Пречиствателната станция работи добре и сега, но самият процес е стар” - уточни ръководителят на строителния ектип.
Микрофилтрация, физико-химично третиране, филтриране през пясъчни филтри и хлориране – това са етапите, през които преминава водата, преди да тръгне към потребителите в Габрово.
Все още Пречиствателната станция за питейни води работи със старите съоръжения, но паралелно с тях вече могат да се видят съвременните. 
Според инж. Мигенс фактът, че всички ремонтни и строителни дейности по реализирането на проекта се извършват в процес на работа на Пречиствателната станция, която по никакъв начин не може да се прекъсне, създава допълнителни трудности за екипа. Той обясни още, че координацията между съществуващите съоръжения и новите, които ще започнат да действат, също е много сложна. Но фирмата изпълнител - Община Габрово, която е възложител, ВиК и останалите участници обаче уверяват, че между тях има добри съвместни действия, а това гарантира, че проектът ще се изпълни успешно.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни