Ректорът на Технически университет прие група ветерани - стопански ръководители на водещи предприятия

Prof.-Raicho-Ilarionov
Проф. Райчо Иларионов

Габровци отново да станат габровци, дарители, с чиято помощ и взаимодействие преди 50 години възникна и се разви висшето техническо училище в Габрово. Това пожелаха дългогодишните стопански ръководители на среща с ректора проф. Райчо Иларионов на 22 де

Инициирана от Недко Недков, зам.-председател на Стопанската камара в града, Държавен архив - Габрово и група ветерани стопански ръководители, срещата се превърна в откровение на хора с изпълнен граждански дълг, активно участвали в изграждането и развитието на габровската икономика с грижа университетът да пребъде в своето развитие. Да продължи активно и занапред да захранва със специалисти фирми като АМК, „Стемо“, СТС, „Цератицит“, „Гамаинженеринг“, „Мак“ и други.
Като представи достиженията на ТУ - Габрово в годината на юбилея проф. Иларионов - първият ректор, завършил ВМЕИ - Габрово, подчерта: „Един град без университет е коренно различен. Едно най-хубаво нещо, което се е случило на Габрово, е университетът. С благодарност за стореното от стопанските ръководители и габровската общественост. Днес нашите студенти се обучават в 30 специалности. За 50 години много хора са минали през университета. Оставили са диря - обучени 28000 инженери и специалисти. Международното сътрудничество се ръководи от Университетски център за международни проекти и програми. Има договори за сътрудничество с 50 университета в Европа. Всеки бъдещ асистент трябва да е положил изпит и по чужд език.
Съществува Научноизследователски сектор, който още от зората на своето съществуване, средата на 60-те години, се ориентира към свързване на научноизследователската работа с потребностите на промишлените предприятия в тогавашния Габровски окръг. Разчита се и на научните изследвания за израстване, участие в научни проекти, списание „Известия“, Международната научна конференция УНИТЕХ - път и за подобряване рейтинга на университета, който е акредитиран за пет години. Той има повече от 20 докторанти, 27 магистърски програми. Преподаването е с мултимедийна презентация, а не се пише с тебешир. С по-малко труд трябва да се усвояват повече знания. Погледът е насочен и към дуалното обучение с практическа насоченост за връзка с фирмите - място за практика, подготовка на дипломни работи, трудова реализация. В етап на акредитиране е дистанционното обучение, което ще разтовари университета от задочното обучение. В перспектива са предвидени нови, модерни специалности. С намерение сме да се създаде Технологичен център, ноу-хау за машини с повече интелект. Ще се борим и занапред за престиж на името. ТУ - Габрово е с добър статус. Върви напред и се развива“, подчерта проф. Иларионов.
Прозвуча виждането за житейския опит в организацията и развитието на предприятията в града и окръга в лицето на бившите стопански ръководители, допринесли с пряка помощ за изграждане, развитие и утвърждаване на ВМЕИ (ТУ) - Габрово: инж. Илия Илиев (СМК), Стефан Русев (БКС), инж. Пеньо Рачев (Комбинат по телферостроене, СО „Инструментална промишленост“), Христо Рохлев (завод „Болшевик“), Иван Стоянов („Точно машиностроене“), Иван Филипов („Петко Денев“), инж. Цоньо Цонев (ВТК „Георги Генев“), инж. Пенчо Аврамов („Добри Карталов“), инж. Дончо Беров („Буря“), инж. Георги Костов („Хидропластика“).
„Ако я нямаше габровската икономика, не би имало и университета. Чест беше за всеки ръководител да се включи активно в изграждането на висшето училище. Ако не бе ВМЕИ, не би могла да се развие и икономиката на Габрово. Градът бе на първо място по икономически показатели в страната“, отбеляза инж. Пеньо Рачев.
„Предприемчиви габровци се пазарят, докато се убедят, че могат да направят нещата, много от които са заложени в миналото (военната промишленост - ЗЧП „Импулс“, по-късно комбинат „Точно машиностроене“). Дайте с местни средства повече да направим за подем на икономиката!“, прикани Иван Стоянов.
„Носталгията към нашия труд ни измъчва, но не ни помага. Поука е: габровци отново да станат габровци. Сега само се вардят парите. Въпросът е какво да направим, че нашите синове, дъщери и внуци да не ходят навън... Наследниците на фабрики от наеми, скрап да решат, че нещо ще направят. По една фабричка да направят. Обиколил съм много държави и все се надявах, че като стане промяната към пазарна икономика, ние ще се опрем на Германия. Защото там има и ноу-хау, средства, германците ни вярват... Двама германци, участници във Втората световна война, с които работихме, ми казаха: „Ние с българите ще работим, защото от тях не сме изиграни“. Къде отиде нашата стръв, желанието нещо да правим? Когато ходех в Чехия, със собствени средства купувах мостри. И за две-три години завод „Петко Денев“ с производство на домакински прибори достигна 400 изделия и технологии. Мисля, че младите инженери в Габрово трябва да се обединят. Да се закълнат, че ще възраждат Габрово. Да се види за какво в Габрово може да се действа... с по-малко пари от специалисти с повече знания и по-добра организация. Ние сме принудени отново да започнем. Инженерите да видят какво има в Германия, Холандия, Дания и други страни. Да си направят сметка. Защото тези, дето са отишли да работят в Англия, Испания, САЩ, ще спечелят пари, които като си дойдат, ще похарчат. Политика трябва тука! Не може повече така да продължава“, убеден е Иван Филипов.
„Преди 1989 г. имаше централно управление на промишлеността, поне за съдействие. Търговските дружества се грижеха - работеше се с прочути фирми като „Адидас“ и др. Те идваха не само за евтиния труд, а и за качеството. Сега няма министерство на промишлеността. Сега всичко има на пазара, само няма кой да се грижи за промишлеността. Всички са търговци, дори и болниците са търговски дружества... Няма кой да създаде работа, за да останат специалистите, които се обучават в университета“, отбеляза инж. Пенчо Аврамов.
„Аз да се похваля. „Болшевик“ работи. Намерихме фирма. Наистина я търсехме. Купиха ни. Има производство, има нова технология за инструментите“, с гордост отбеляза Христо Рохлев.
На финала на интересната среща Иван Постомпиров, експерт в Държавен архив - Габрово, направи презентация на личния фонд - документи, снимки, ценен спомен, „Живот, отдаден за развитието на Габрово (1947- 1990)“ на инж. Пеньо Рачев.
Фондът е постъпил като дарение с призив примерът да бъде последван и от други хора, дали своя принос за стопанското развитие на Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни