Проф. Хилмер - Доктор хонорис кауза на Технически университет - Габрово

<p>Проф. д-р Лудвиг Хилмер – ректор на Висшето училище в
Проф. Хилмер - Доктор хонорис

Проф. д-р Лудвиг Хилмер – ректор на Висшето училище в Митвайда, Германия, е най-новият носител на престижното звание „Доктор хонорис кауза“ на габровския Технически университет.

Атрибутите на званието - почетен знак, папирус и плакет с надпис, му бяха връчени на тържествен Академичен съвет вчера от ректора на габровския ВУЗ проф. Райчо Иларионов. Мотивите на членовете на Академичния съвет за удостояването с високото звание са по случай 50-годишнината от основаването на ТУ, по случай 40-годишнината от началото на сътрудничеството между ТУ - Габрово и Висшето училище в Митвайда. Към заслугите на проф. Хилмер трябва да прибавим и качеството му на ректор на университета, допринесъл в най-значима степен за международното утвърждаване на ТУ - Габрово в областта на учебната работа, обмена на преподаватели, студенти и докторанти, както и приноса му в развитието на международното сътрудничество и в разработването на съвместен учебен план по „Медийна техника”.
Д-р Хилмер е професор по медийна теория и практика във Висшето училище в Митвайда от 1996 г. От 1997 до 2000 г. е заместник-декан на факултет „Медии и електротехника“. През 2001-2003 г. временно изпълнява длъжността декан на факултет „Медии“ като е упълномощен да създаде факултета. Два мандата след това - 2003-2006 и 2006-2009, е негов декан. От 2010 г. е член на Съвета на Висшето училище в Митвайда. От 2012 г. е ректор на училището.
Проф. Хилмер има завидно професионално развитие и в областта на допълнителната и независима предприемаческа дейност. От радиожурналист – редактор за политика и спорт и автор на свободна практика към Баварското радио, той е бил и независим сътрудник към Бундестага, продуцент на радио и телевизионни предавания и филми. От 1996 до 2012 година е директор на Института за медии в Митвайда, от 2002 г. е директор на Школа за журналисти. Професор Хилмер е председател на редица надзорни и управителни съвети, той е и експерт към редица научни съвети.
Проф. Лудвиг Хилмер има реализирани около 100 проекта в областта на изследователската и учебната работа в областта на медийната подкрепа, медийните проучвания на локалната телевизия на Саксония, комуникационни проучвания. Публикационната му дейност като автор и издател е насочена към научни изследвания по актуални проекти на висшите училища, обхваща различни теми за медии и образование.
Проф. Хилмер е редовен участник, гост-лектор и дарител на различни медийни конгреси и симпозиуми в Мюнхен, Кьолн и Лайпциг.
Проф. Хилмер е медиен говорител и дарител във фондация Ханс Зайдел; инициатор на медийния форум в Митвайда; „гост-професор” в университетите Cluj и Sibiu /Румъния/, член на редколегията на техните специализирани списания за медийна наука. Той електор и референт на международните конгреси на университетите в Ханой и Тайпе, Буенос Айрес, Асунцион и Сантяго де Чили, Букурещ и Белград.
„Революцията от 1989 година създаде една нова Европа, падането на Берлинската стена създаде за втори път Европейския съюз“ – каза в академичното си слово след награждаването му проф. Хилмер. Освен за промените в Европа след 1989 година, професорът говори и за дългогодишното съвместно сътрудничество и приятелство между двата университета. Акцентът в словото на медийния специалист беше темата за политическата комуникация и появата на Интернет. Той подчерта тенденцията за превръщането на Интернет в масмедия, очакването за заместването на представителната демокрация в пряка интернет демокрация, заместването на класическите средства за информация с Интернет. Според проф. Хилмер обаче със сигурност демокрацията вече има нов блясък заради Интернет, а обществото спечели електронно участие на гражданите в процесите и създаването на електронно правителство.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни