Президентът: "Властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява"

Топ новина! Lipsata-na-ofitsialno-chestvane-ne-poprechi-na-horata-da-otdadat-pochit-na-op-lchentsite
Липсата на официално честване не попречи на хората да отдадат почит на опълченците
Въпреки забраната на здравните власти стотици българи се събраха на легендарния връх по случай отбелязването на 143 години от Освобождението на България

В словото си пред множеството президентът Румен Радев каза: "Отново е трети март и ние пак сме тук хиляди пред храма на Свободата.

"Искам да Ви питам нещо: очаквали ли сте, че някога, някой ще се осмели да Ви забрани да се качите на Шипка?!
Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото Ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си?!
Благодаря Ви, че сте тук!
Защото Шипка е място свято, Шипка е костница на „шепата спартанци“: нашите опълченци и воините на руския император Александър II, нашият Освободител.
Вазов е рекъл за опълченците: „България цяла сега нази гледа“. Истината е, че България винаги, във всяка епоха, гледа всеки един от нас. Защото героичните епоси са рядкост, но достойнството и характера са подложени на изпитание всеки ден.
С Вашето присъствие тук, скъпи съотечественици, Вие помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, изпита по морал и изпита по демокрация.
Защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне.
Скоро и нашето време ще бъде в историята. Но от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв назад или с признателност за стореното от нас.
Едно е ясно: историята е урок, геройствата са вдъхновение, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои.
Нужна е вяра, нужно е усилие, дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът.
Честит празник на всички Вас!
Да живее България!"
Държавният глава прие строя на 61-ва Стрямска механизирана бригада, преди да поднесе венец в памет на загиналите за свободата на България.


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева не участва в официалната част. Пред медии тя каза: "Президентът Румен Радев може да дойде на Шипка и да се поклони пред героите като обикновен гражданин. Не е важно да прочетеш слово, а какво чувстваш."

Според нея трябва да намерим обща цел, която да ни обедини и да работим за благото на българските граждани.

Тя призова да забравим в днешния ден изборната кампания.
"Да отдадем почит на всички достойни български опълченци. Нека днес всеки да дойде и да преклони глава, да подиша въздуха на Шипка и да чуе виковете "ура", тътенът на оръдията. Трябва да загърбим егоизма си", каза още Караянчева.
Тя поздрави всички, които са на Шипка и призова останалите да го направят в друг ден на годината.
Все пак тя направи и кратък анализ на парламента и управлението на страната, като смята за нормално Народното събрание да има нисък рейтинг. Все пак там било място за различни партии и мнения.
"Последните 4 години управлявахме в отсъствие на опозицията. Наши колеги се включваха онлайн, загубихме колега парламентарист. Могат българските граждани да изразяват мнение на площадите, едни протести с много добри послания. Хора с политическо минало яхнаха тези протести и те бяха опорочени. Парламентът е много важна трибуна, но трябва да се използва ефективно. В тази пандемия едно стабилно правителство и парламент гарантираха живота на хората", каза още председателят на парламента.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни