Пребита и влачена за косите жена – двама на съд

Prеbita i vlachеna za kositе zhеna – dvama na sad
Temida-632-420.jpg

От 7 февруари т. г. всички форми на домашното насилие вече са престъпление. Тогава народните представители приеха единодушно и окончателно промени в Наказателния кодекс, които касаят този род посегателства над личността.

Физическият и психически тормоз ще се наказва с до 10 години затвор. При убийство в условията на домашно насилие максималната присъда е от 15 години до доживотен затвор. За принуда вкъщи, наказанието е от 3 до 10 години лишаване от свобода, а за системно следене - от 1 до 5 години. Ще припомним, че по данни на МВР през последните 3 години убийствата на жени от съпрузи или други близки са се увеличили с 50%.

Двама братя от севлиевското село Младен ще застанат пред съда по тежки обвинения от Окръжната прокуратура в Русе - влизане в чуждо жилище, заплаха за убийство, отвличане и нанасяне на телесна повреда на жена. Обвинителният акт срещу братята М. С. и Р. С. вече е готов и внесен в Окръжния съд в Русе. Чака се съдът да насрочи дата за първото заседание. Обвиненията срещу двамата жители на с. Младен са за това, че на 30 август 2016 г. в град Борово, област Русенска „в съучастие влезли в чуждо жилище, ползвано от Д. Й., като деянието е извършено нощем и от две лица (престъпление по чл. 170 от Наказателния кодекс), заканили се с убийство на три лица (престъпление по чл. 144 от Наказателния кодекс), и в съучастие отвлекли М. Й. (престъпление по чл. 142 от Наказателния кодекс. Двамата обвиняеми ще отговарят и за това, че същия ден в град Борово и в землището на село Младен, Севлиевско „ в условията на повторност и в условията на продължавано престъпление, причинили средна телесна повреда на отвлечената жена - това пък е престъпление по чл. 131, вр. чл. 129, вр. чл. 26 от Наказателния кодекс“, обясниха от прокуратурата. Ето и предисторията на тези нечовешки отношения - обвиняемият Р.С. и пострадалата жена М. Й. живеели на семейни начала. Обитавали дома на мъжа в с. Добромирка. През август 2016 г. обаче отношенията между тях силно се влошили и М. Й. напуснала семейното жилище, като се върнала в дома на майка си в град Борово. Мъжът, с когото живяла – Р. С. не се примирил и решил принудително да върне жена си, като я отвлече от дома на майка й. Вечерта на 29август 2016 г., заедно с брат си – обвиняемия М. С. и техен братовчед, заминали за Русенско. Отишли в град Борово и паркирали автомобила пред къщата на майката на пострадалата. Двамата братя влезли в сградата и заплашили хората, че ще ги убият. Същевременно Р. С. хванал М.Й. за косата и започнал силно да я дърпа, удрял я и я влачил към вратата. Жената се съпротивлявала, затова братът на мъжа й - М. С., й нанесъл толкова силен удар с бухалката в лявата ръка, че я счупил. Двамата обвиняеми успели да извлекат и изблъскат жената навън. После я вкарали силом в колата и тръгнали обратно към Севлиевско. Откарали жената в с. Добромирка, в дома на Р. С., където били майката и сестрата на обвиняемите. Тормозът обаче им се сторил недостатъчен, защото после двамата извели пострадалата от къщата и я откарали до чешма, в землището на с. Младен. Там жестокият побой започнал наново. Били я до степен да не може да си стои на краката. След като видели, че не може да стои изправена, двамата отново вкарали пострадалата в автомобила и се върнали в с. Добромирка. Междувременно роднините на отвлечената жена подали сигнал на спешния телефон 112. По разни причини повече от две години случаят не може да бъде приключен в съдебна зала, но обвинителният акт вече е придвижен и предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни