Правителството отпусна 1 млн. лв. на Габрово

	Правителството отпусна на Община Габрово 1 млн. лв., съобщиха от
Правителството отпусна 1 млн.
Правителството отпусна на Община Габрово 1 млн. лв., съобщиха от правителствената пресслужба. Това е едно от решенията на Министерския съвет на вчерашното, последно за тази година, заседание. Парите се отпускат за преустройство на сграда в дневен център

МИНКА МИНЧЕВА


„Този 1 млн. лв. е един добър завършек на тази година, която премина през много предизвикателства - коментира новината кметът Таня Христова. - За Габрово тя беше важна, защото беше белязана с много проекти и инициативи. Но благодарение на решението на Министерския съвет, в навечерието на Нова година Община Габрово получава финансова подкрепа за два изключително важни обекта, които имат силен социален характер. Това са Дневният център за деца и младежи с увреждания и детска градина „Перуника” – база 1“ – разкри за какво ще се използва този 1 млн. лв. кметът Таня Христова.
Тя припомни, че Дневният център е създаден преди 10 години в сградата на бивша детска градина на бул. „Трети март”, до ДКЦ-1.
Той предлага социална услуга в общността, свързана със задоволяване на ежедневни здравни, рехабилитационни потребности на деца и младежи с увреждания. Центърът е с капацитет 20 места. Потребители на услугата са деца и младежи на възраст от 3 до 20 години с различни видове увреждания – двигателни, зрителни, ментални и множествени. В Центъра работи екип от специалисти, включващ рехабилитатор, социален работник, медицинска сестра, специален педагог, психолог и логопед. В Центъра са създадени условия за корекционно-компенсаторна работа с децата и младежите, придобиване на полезни навици, подобряване на физическото, интелектуалното и емоционално състояние на потребителите.
„Но от създаването си досега Центърът винаги е работил над капацитета си.
Той се нуждае от обновление, от подобряване на условията на децата и младежите, които ползват неговите услуги.


Затова миналата година подготвихме проект за това обновяване, като очаквахме да получим финансиране по програма „Красива България”, но това не стана. Нашият проект не беше одобрен. Затова с тази подкрепа от държавата ние ще успеем да удовлетворим нуждите на децата и младежите с увреждания в Габрово, като обновим и подобрим условията в Дневния център.
Другият обект, за който получаваме финансова подкрепа, слага началото на нов етап за грижата за децата на територията на община Габрово. Знаете, че досега с няколко проекта успяхме да въведем енергийна ефективност в детските градини и училищата. Тази година проектирахме и разполагаме с проектна готовност за подобряване на дворните пространства. С част от този 1 милион държавата ни помага да сложим началото с дейностите в една от най-нуждаещите се детски градини - ЦДГ „Перуника” - база 1.
Започваме един процес и се надявам, че в не дълъг период от време ще успеем да обновим всички дворни пространства на детските градини в Габрово и ще ги направим още по-привлекателни за децата. Силно вярвам и съм убедена, че дворните пространства в училищата също ще намерят своята финансова подкрепа за обновяване.
Все пак надеждата ми е, че всички оперативни програми ще започнат да предоставят възможности за реализиране на проекти от началото на 2015 година, за да реализираме напълно нашите намерения в областта на образованието. Тези проекти винаги имат своята добавена стойност, която е много важна за децата на Габрово” – коментира кметът Таня Христова.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни