Пожарната се готви за празника си, показва техника и умения

Pozharnata-sе-gotvi-za-praznika-si,-pokazva-tеhnika-i-umеniia
Пожарната се готви за празника си, показва техника и умения
На 14 септември българските пожарникари имат професионален празник. Регионалната „Пожарна безопасност и защита на населението“-Габрово е подготвила много мероприятия във връзка с традиционното провеждане на „Седмица на пожарната безопасност” и честването на професионалния празник.

 На 14 септември българските пожарникари имат професионален празник. Регионалната „Пожарна безопасност и защита на населението“-Габрово е подготвила много мероприятия във връзка с традиционното провеждане на  „Седмица на пожарната безопасност” и честването на професионалния празник.
 Вчера от службата поканиха габровци и гостите на града на 14 септември т. г., от 17 часа, пред спортна зала „Орловец“, където ще се проведе традиционната демонстрация на противопожарна и спасителна техника. Събитието е отворено за всички, които искат да се запознаят с професията на пожарникарите.
 А иначе от 10 до 14 септември между 9 и 12 часа всеки гражданин може да посети пожарната в Габрово, на ул. „Антим І” № 1  и да обсъди там интересуващ го въпрос в специално организираната приемна.
 И в четирите общини в Габровско област в противопожарните поделения се организират Дни на отворените врати, приеммни за граждани и срещи с  групите за предучилищна подготовка в детските градини за популяризиране на пожарникарската професия.
 Ден преди празника, на 13 септември от 17 часа, в двора на габровската пожарна, пред Паметника на пожарникаря ще бъде отдадена почит и ще бъдат поднесени цветя.
 А българските пожарникари празнуват на 14 септември, защото на тази дата е започнал Първият събор (конгрес) на пожарните командири. От 14 до 18 септември 1905 г. в София си дали среща делегати от Варна, Бургас, Пазарджик, Търново, Враца, Нова Загора, Стара Загора, Сливен, Русе, Берковица, Плевен, Ловеч, Шумен. Видно от протоколите на заседанията, предмет на обсъждане са били въпросите за недоброто техническо оборудване на пожарните команди, мероприятия за подобряване положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. В специално писмо до Министъра на вътрешните работи участниците в събора посочват: “Като вземете предвид, господин Министре, високата и хуманна задача на пожарникарството от една страна, и слабото му развитие и общественото мнение за него от друга, най-учтиво Ви молим да съдействате за преуспяването на нашето дело, като ходатайствате за осъществяването на гореказаните решения, именно снабдяване пожарните команди с добри снаряди и употребяване на пожарникарите само за пожарникари, а не да изпълняват и други работи......”.
 Първите пожарникарски съоръжения пристигат в София от Виена през 1879 г. Представляват три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички.
 А Габрово е един от първите градове в България, в който е разработен правилник за борба с пожарите и е изградена пожарна служба (тулумбаджийска команда). Първата пожарна наредба в града датира от 1860 г. Наречена  е „Кондика на пазителите от пожарища”. По това време пожарната команда в Габрово била настанена в центъра на града, в сградата на бившия конак (на неговото място сега се намира хотел "Балкан"). По-късно пожарната използва сградния фонд на фирма „Мак“. Днес РД „Пожарна безопасност и защита на населението“-Габрово разполага със собствена сграда на ул. Антим І № 1.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни