Подп. Кристиян Гранджан: "Днес се навършват 70 години от създаване на Военно окръжие - Габрово"

Podp.-Kristiyan-Grandzhan
Подп. Кристиян Гранджан

На 1 септември се навършват 70 години от създаването на Военно окръжие - Габрово. За годишнината, за отбелязване на празника, за приоритетите на Военното окръжие разказва неговият началник подп. Кристиян Гранджан.

- Разкажете по-подробно за годишнината ви, как ще я отпразнувате?

- На 1 септември Военно окръжие - Габрово навършва 70 години. То е създадено с министерска заповед от 1950 година.

Ще отбележим празника с поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите за освобождение на родината. Във връзка с празника сме подготвили благодарствени адреси до кметовете на общини, които поддържат нашите офиси, до институции, с които работим, и фирми, които подпомагат нашата дейност. Във връзка с извънредната епидемиологична обстановка няма да се проведе предвиденото празнуване в зала „Възраждане“ с връчване на награди и грамоти.

За нашите служители сме подготвили албуми „140 години военни окръжия в България“. На 27 септември се навършват 140 години от обявяване на първите войнски началници с указ на княз Александър Първи през 1880 година.

Изготвили сме и юбилейни плакети, които също ще бъдат връчени дистанционно.

През тези 70 години в Окръжието са служили 64 офицера и 107 цивилни служители. В определен период Военното окръжие е било обединено с Гражданска защита.

Поднасям своите поздравления към всички служители и им изказвам нашата благодарност за дейността им през тези години.

- Вашата дейност не е много популярна сред обществото, кажете какви са приортетите ви?

- Военно окръжие - Габрово поддържа мобилизационния ресурс във военно време. Нашите задачи са да привличаме кандидати за военна служба, да популяризираме професията на военнослужещите. Също така през нас минава и набиране на кандидати за висшите военни училища в страната за курсанти. Подборът се прави чрез системата на военните окръжия. Чрез нас се подават документите. В момента върви набиране на кандидати за сухопътните войски, за съвместно командване на силите и за военните училища. Има и набиране на кандидати за Военноморското училище във Варна. Върви и втори конкурс за Националния военен университет във Велико Търново за набиране на курсанти, документите се подават там.

- Какви методи използвате за привличане на военнослужещи, има ли достатъчно кандидати?

- Миналата година имаше кампания „Бъди войник“, тя продължава и тази година. Миналата година бе организирано атрактивно събитие на площада с военна техника и рекламни материали, но тази година заради пандемията няма да се случи. Кампанията и информационни борси ще се организират с министерска заповед в определени градове.

В момента има голям наплив. В Габрово обаче цифрата е скромна - двама кандидати са подали документи за военна служба, четирима за курсанти. Отливът на кандидати в Габрово се обуславя от факта, че в цялата област няма военни формирования.

- Откъде идва тази интересна фамилия, френска е, нали?

- Тя произлиза от офицер от Наполеоновата армия. И е интернационална. Направили сме родословно дърво. Офицерът от армията на Наполеон се жени за сръбкиня, синът му се жени в Румъния. Техният син пък се жени за унгарка, техният син идва в България, във Велико Търново и е дядо на баща ми.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни