Племенникът на Ботьо Бараков - Пламен, продължава по „моста“ България - Италия, хвърлен от чичо му и акад. Джорджио Нурижани

<p>Да бъде показан за първи път завършеният документален филм за
Племенникът на Ботьо Бараков -

Да бъде показан за първи път завършеният документален филм за големия меценат, дарител и автор на идеята за създаване на „Кораба на изкуствата“ - габровецът Ботьо Бараков, заедно с концерт на Габровския камерен оркестър.

Това е намерението на неговия племенник Пламен Бараков, който има и съдействието на габровската Община събитието да се състои в зала „Възраждане“ на 20 февруари. Незавършеният вариант на филма „Ботьо Бараков – пророкът на Кораба на изкуствата“ беше показан на 27 ноември в Габрово на честването на 100-годишнината на мецената, а честване за него имаше на 10 декември и във Френския културен институт в столицата.

Новото събитие в зала „Възраждане“ на 20 февруари ще бъде посветено на няколко годишнини. Едната от тях е 70 години от концертите в София на създадения и издържания от Ботьо Бараков първи български камерен оркестър с диригент Асен Найденов. Другата годишнина е също 70 години, но от издаването на биографичната книга за Ботю Бараков „Корабът на изкуствата“, написана от италианския академик Джорджио Нурижани, който е номиниран за Нобелова награда за литература. Нурижани е най-близкият приятел и съратник на Ботьо Бараков, живял почти 40 години в България и написал над 50 книги за българското и италианското изкуство, култура и икономика на италиански и български език. Двамата с Ботьо Бараков са изграждали красив „мост“ между България и Италия и оттам към целия свят, смята Пламен Бараков.

 


Затова събитието в Габрово ще бъде посветено и на още две важни годишнини - 155 години от обявяване на Габрово за град и 155 години от обединението на Италия. Очаква се в Габрово да дойдат по този повод и представители на италиански институции.
Пламен Бараков смята да продължи напред по „моста“ между България и Италия, изграден от неговия чичо Ботьо Бараков и Джорджио Нурижани. Той е във връзка с наследниците на академик Джорджио Нурижани в Рим и има план да заснеме втора част на филма за Ботьо Бараков в Италия с важни интервюта и заснемане на архивни документи във Ватикана, където се пазят и писма на Ботьо Бараков. Предвидена е също прожекция на италиански на първия филм за Ботьо Бараков „Пророкът на Кораба на изкуствата“ в Рим, както и съвместни изложби и културни събития на габровски и римски творци в Габрово, Рим и София.
Да дойде заедно с Пламен Бараков в Габрово за 20 февруари се кани и именитият наш скулптор и почетен гражданин на Габрово Георги Чапкънов. Именно той се е ангажирал със създаването на паметник на Ботьо Бараков в родното му Габрово. Проф. Чапкънов ще огледа евентуалните места из града, където би могъл да се разположи паметникът на мецената, който ще бъде изграден като дарение за Габрово от Пламен Бараков. Освен това Чапкънов ще присъства и на прожекцията на филма с концерт.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни