Петър Цокев получи Априловската награда

SS851548_640x480-9012.JPG
Петър Цокев получи Априловскат

        Дългогодишният журналист във вестник „Балканско знаме“ и публицист Петър Цокев получи Априловската награда за цялостно творчество на специална церемония снощи, посветена на Деня на будителите. След празничен концерт кметът Таня Христова връчи на Цокев грамота и красивата статуетка, изработена от Адриан Новаков. С присъщата си скромност и самокритичност той заяви, че ги приема с голямо неудобство, защото според него има поне трима-четирима по-заслужили от него автори с цялостно творчество, което стои много по-високо от неговото. „Това ми създава едно противоречиво чувство и въпреки всичко аз не мога на едно добро да не отговоря с добро – т. е. да приема наградата“ - каза още Петър Цокев.
    И тази година Дружеството на писателите предостави годишната продукция на своите членове да бъде оценявана от литературен критик. Този път с оценка на творчеството на поети и писатели се зае литературният критик от Пазарджик Никола Иванов. Журитетна комисия под негово ръководство определи и Априловските награди.
    Априловска награда, грамота и 150 лева от книжарници „Златев“ получи известният габровски поет и писател Минчо Г. Минчев за неговия опит в областта на романа -  книгата му „Амбивалентна жена“.
    Априловска награда, грамота и 100 лева от Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ беше връчена на Любомир Бахчеванов за книгата му „Красиво като Дряновския балкан“. Авторът от Дряново не пропусна да спомене на 1 ноември имената на именити дряновци, които нарече съвременни будители. По негов апел всички в залата станаха на крака и с едноминутно мълчание почетоха паметта на именития дряновец и създател на Детския радиохор проф. Христо Недялков, който напусна този свят.
    Още една Априловска награда, грамота и 100 лева от Народно читалище „Априлов-Палаузов“ беше дадена на Дочка Станчева за книгата й „От брега на сърцето“ и на Христо Мандев (Дядо Трак) за книгата „Закачалки, залъгалки за дечица малки“. Наградата на издателство „Екс-Прес“ - безплатно отпечатване на ръкопис, е за книгата на Дойчо Бояджиев „Дневник на яхтата „Нептун“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни