Пъстри носии, добро настроение и отлични танцови умения показаха участниците в надпреварата „На Герг

Pastri-nosii,-dobro-nastroni-i-otlichni-tantsovi-umniya-pokazaha-uchastnitsit-v-nadprvarata-Na-Grg
Пъстри носии, добро настроение и отлични танцови умения показаха участниците в надпреварата „На Герг
Мартин Иларионов и Мартина-Теодора Пенчева взеха първо място в Първа възрастова група. Втори са Йордан Шубраков и Наталия Христова, трети – Николай Гьочев и Цветелина Караджова. Във Втора възрастова група победител е двойката Адриян Ивовски и Станимира Алексиева.
Мартин Иларионов и Мартина-Теодора Пенчева взеха първо място в Първа възрастова група. Втори са Йордан Шубраков и Наталия Христова, трети – Николай Гьочев и Цветелина Караджова.

Във Втора възрастова група победител е двойката Адриян Ивовски и Станимира Алексиева. Втората позиция е за Илиян Нейков и Христиана Вангелова, а трета - за Мирослав Пометков и Елица Пенчева.

Комисията, която оцени танца на двойките, присъди и една допълнителна награда – За най-автентичен костюм, на Никола Бошнаков и Стела Инджова.

Мартин Иларионов и Мартина-Теодора Пенчева са от Горна Оряховица. За първи път се явяват като двойка пред публика. Мартин казва, че обича да се занимава с фолклор и да помага да се запазят традициите на българите. НЧ „Братя Грънчарови” е мястото, където той и Мартина-Теодора учат народни танци. Въпреки възрастта си, те имат достатъчно натрупан опит. Ръководителят Иван Иванов ги комбинира като двойка за участието им в Младежкото фолклорно надиграване „На Гергьовденското хоро”. Успява да ги убеди, че си подхождат – по височина и характер. Мартина-Теодора вече е убедена, че е така.

„Доволна съм. Мислех, че няма да се получи нищо, но ето, че стана. Не бяхме свикнали един с друг, затова имах съмнения, но когато излязохме пред публиката, наистина танцувахме като двойка и в синхрон”, оценява момичето.

Христофор Петков и Мария Димитрова получиха наградата на публиката. Те също за първи път се явяват като двойка, но сами избират да е така. Двамата учат народни танци във ДФА „Габровче”.

Адриан Ивовски и Станимира Алексиева – също от „Габровче“, са доволни от представянето си, както и от това, че то е оценено. Те печелят първа награда във Втора възрастова група. Споделят, че са дали всичко от себе си. Добри приятели са в живота и това им помага да танцуват пред публика. Както и да не се притесняват да си дават препоръки.

На 6 май – Гергьовден, от 10:00 часа се състоя празничната църковна служба в храм „Свето Богоявление”. След това в музея се наблюдаваха различни прояви, свързани с Гергьовден – биене на масло в мандрата, украса на гергьовденски хлябове, представяне на млечни продукти в Център „Българка”, тематични ателиета за работа с деца. Бяха представени две възстановки на гергьовденска обредност от Ансамбъл за автентичен фолклор „Капанци” от село Паламарца, както и демонстрации на оръжия, тъкани и облекла от представители на клуб „Традиция”. 

На посетителите в музея бяха обяснени символиката на Св. Георги, овчарската дърворезба и оброчния камък.

На 5, 6, и 7 май имаше Базар на млечни продукти в Център „Българка”.

Коментирай!

За да коментирате, влезте в профила си или се регистрирйте. Ако нямате регистрация, може да се регистрирате тук. Можете директно да коментирате чрез профила си във Facebook.

0 коментара

Към началото
  1. Още от Памет

Календар

ПОН ВТО СРД ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД

Адрес "100 вести"

И това го има"

Виц на деня