Паола Бриньоли започва нов проект за възрастни в Габрово OPTIMUS DOMI

Топ новина! Pri-vssako-idvanе-v-Gabrovo-Paola-Brinnoli-posеshtava-lichno-vsichki-vazrastni
При всяко идване в Габрово Паола Бриньоли посещава лично всички възрастни
Паола Бриньоли, директор на Асоциация "Инсиеме А те" (Заедно с теб), която от 4 години предлага домашни грижи за болни и самотни възрастни хора в Габрово, посети отново града.

Сега нейната цел е да осъществи нов проект - Optimus Domi, който е успешно развит в Италия. Виждайки реалните нужди на останалите сами, болни и в напреднала възраст хора г-жа Бриньоли и екипът на габровския офис реализират проекта за обгрижване с помощта на лични асистенти, които влизат в дома и помагат на болния и на неговите близки. Идеята е да не се извеждат хората в нужда от собствения дом, да не напускат мястото, в което са създавали семейство, отглеждали са децата си, имат скъпи спомени и атмосфера.

Ето какво разказа Паола Бриньоли за новия проект, който ще реализира в Габрово:

"Optimus Domi осигурява домашни грижи за възрастни хора и гарантира качеството им на живот и благополучие, чрез така наречената “Person Centred Care” (”Грижа насочена към човека”).

Първо се разговаря със семейството на човека, с неговите деца или близки. После на базата на тази информация се прави анализ на нуждите на “крехкия” и се изготвя “индивидуален план за помощ”. Избира се подготвен помощник (асистент), който с придружаващия го обучен Наставник, осигурява една гарантирано коректна услуга.

Помощта е насочена към психо-социалните потребности на човека и чрез стимулиране на мотивационните му способности го превръща в участник в процеса, а не само наблюдател.

Целта е да поддържаме колкото се може по-дълго автономността на асистирания в неговата позната среда – собствения дом, да възобновим остатъчния му капацитет от възможности, за да избегне самотата и изолацията.

Вече две години в Италия имаме опит с 55 възрастни хора.

Започнахме, отговаряйки на първичните им нужди и постепенно те получиха своето удовлетворение от нашата грижа.

Благодарение помощта на Европейската комисия, успяхме да обучим безплатно 20 инструктори безплатно, които помагат на асистентите в процеса на обгрижване и заедно работят в екип.

Оценявам, че населението в Габрово застарява. Мисля, че би било редно, заедно с местните институции, да намерим идеалното решение за проблемите на възрастните хора в града. Надявам се, в бъдеще заедно с местното ръководство да обсъдим проблема, който с времето ще става все по-належащ за решаване и да намерим правилната посока.

Нашият опит в Италия и придобитата квалификация, споделена на много обучителни и научни конференции ни помага успешно да работим и да помагаме на възрастните хора да избегнат изолацията и самотата. Като се съобразяваме с насоките на Европейската общност, помагаме на нуждаещите се, но само в познатата им и близка обстановка на техния дом.

При всяко идване в Габрово Паола Бриньоли посещава лично всички възрастни

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни