Отварянето на програма “Околна среда” - сигурност и спокойствие за водните проекти на Габрово и Севлиево

	Отварянето на ОП „Околна среда“ създава сигурност и спокойствие за
Отварянето на програма “Околна
Отварянето на ОП „Околна среда“ създава сигурност и спокойствие за водните проекти в Габрово и Севлиево, единодушни са техните ръководители Марта Петрова и Калина Георгиева.

„Общините ще запомнят датата 14 ноември – коментира пред репортер на „100 вести“ зам.-кметът на Община Севлиево Калина Георгиева, която е и ръководител на проекта. - През 2013 година на тази дата научихме, че Европейската комисия спира плащанията по ОП „Околна среда“. На 14 ноември 2014 г. най-хубавата новина за общините е, че Брюксел отваря програмата, което означава, че ще бъдат възстановени плащанията“ - коментира Георгиева.
Припомняме, че спирането на плащанията по ОП „Околна среда“ точно преди година постави под съмнение успешното завършване на проектите в края на програмния период, постави и пред фалит много от фирмите, които работеха по тяхното реализиране.
За да спре този катастрофален и за държавата, и за фирмите процес, служебното правителство на проф. Близнашки отпусна близо 800 млн. лв. от държавния бюджет.
Затова новината, че ЕК отваря отново ОП „Околна среда“, която съобщи в края на миналата седмица вицепремиерът Томислав Дончев, зарадва не само правителството, но и местните власти, които изпълняват проекти по тази програма.
„Възстановяването на плащанията по ОПОС създава сигурност при изпълнението на проекта както за Община Габрово, така и за строителните фирми“ - коментира ръководителят на Звеното за управление на водния проект Марта Петрова. - Всички знаем колко негативно се отрази спирането на плащанията, което доведе до разстройване на строителните графици и цялата система. Все пак ние съумяхме чрез оптимална мобилизация и разумно и балансирано управление на паричните потоци да изпълняваме финансовото обслужване на проекта и нямаме неизпълнени задължения към фирмите. Исканията за възстановяване на разплатени средства към програмата продължават да се изготвят ритмично, което ни дава основание да считаме, че проектът е финансово стабилен“ - заяви още Петрова.
„Сега съм вече по-спокойна за успешното завършване на водния проект“ - категорична е и Калина Георгиева, ръководител на водния проект в Севлиево и зам.-кмет на Общината. - Строителните работи са приключени. Започнали сме всички процедури и по отчитане на проекта. Но не по-малко важно е да се разплатим и с фирмите, които са работили по реализирането на водния проект.
Общината е подала искания до Управляващия орган на ОП „Околна среда“ за 3 300 700 лв., които очакваме много бързо да се възстановят. Към този момент очакваме плащания от ОП „Околна среда“ в размер на 11 276 00 лв. От тях 3 700 000 лв. очакваме от фонд ФЛАГ - това са средства за мостово финансиране и за съфинансиране на проекта, което не е по силите на общините.
Вярвам, че ако започне ритмичното плащане на средствата, до пролетта на 2015 година окончателно ще приключим с водния проект на Севлиево“ - коментира Калина Георгиева.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни