Общинският съвет в Габрово възрази с декларация срещу финансовите корекции за близо 12 милиона

	Общинският съвет в Габрово възрази срещу наложените финансови корекции на
Общинският съвет в Габрово въз
Общинският съвет в Габрово възрази срещу наложените финансови корекции на Община Габрово по Водния проект и Регионалното депо за битови отпадъци с декларация. Това стана на проведеното на 7 май вечерта извънредно заседание на ОбС в зала „Възраждане“.

Финансовите корекции са санкции, които Министерството на околната среда и водите възнамерява да наложи на над 80 български общини заради нередности по изпълнението на Оперативна програма „Околна среда“. В Габрово размерът на т. нар. корекция е за близо 12 милиона лева. Местната управа е една от първите, които реагираха, че санкциите са неоснователни. 
Извънредното заседание на 7 май беше проведено по решение на ОбС от 24 април.
„Габровци трябва да знаем причините за тези финансови корекции, затова предлагам да се проведе извънредна сесия, на която да бъдат поканени представители на всички държавни институции, имащи отношение към проблема“ - предложи тогава общинският съветник Валерий Василев.
Предложението му беше прието от всички   съветници. Дни след това беше разпространена покана към общинските съветници и обществеността за провеждането на извънредна сесия.
 
Поканата беше адресирана до всички институции, в т. ч. към управляващия орган на ОП „Околна среда“, който е наложил санкциите, Министерството на околната среда, други институции и национални средства за информация.
От намиращите се в зала „Възраждане“ няколко телевизионни камери и фоторепортери стана ясно, че темата на извънредната сесия в Габрово е провокирала интереса на медиите, но не и на държавните институции. Парламентът беше представен от депутатите Цветомир Михов, Ивелина Василева и Силвия Хубенова.
В подборно експозе кметът Таня Христова увери присъстващите в залата граждани и общински съветници, че Общината е действала напълно законосъобразно при изпълнение на двата големи проекта по ОП „Околна среда“ и представи своите аргументи, че наложените финансови корекции са неоснователни. 
Но тя не скри и опасностите, пред които се изправя Габрово, ако санкциите, наложени от Управляващия орган на програмата, администрирана от Министерството на околната среда и водите, влязат в сила. 
„Възможни са фалити на фирми, застрашено е уличното осветление, публичните инвестиции“ - представи последствията Христова.
„ОбС - Габрово не приема наложените финансови корекции на Община Габрово и счита, че действията на управляващия орган са извършени при пренебрегване на нормативни процедури за финансови корекции и нарушаване правата на бенефициентите - се казва в декларацията, която беше представена за гласуване на общинските съветници. - Като отчита високата степен на тревожност и критичност от създалата се ситуация и огромния риск, в който се поставят Община Габрово и нейните граждани за десетки години напред, Общински съвет - Габрово настоява УО на ОПОС след задълбочена преценка на представените от нас доказателства да отмени наложените финансови корекции и да предприеме спешни мерки за незабавно възстановяване на нормалния процес на верификация и възстановяване на плащания“ - се казва още в документа, който беше приет с 25 гласа „за“. С „въздържал се“ гласуваха само двамата общински съветници от „Атака“ и Валерий Василев от РЗС.
Декларацията ще бъде изпратена до министър-председателя, председателя на НС, до министерствата на околната среда и водите, на финансите и на правосъдието, както и до Националното сдружение на общините в РБ.
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни