Няма нужда специалистите да са на щат към ТЕЛК, смята д-р Трифонов

<p>Няма нужда привлечените специалисти в общите ТЕЛК да се назначават
Няма нужда специалистите да са

Няма нужда привлечените специалисти в общите ТЕЛК да се назначават на щат, смята психиатърът д-р Любомир Трифонов. Изводът му е по повод искането на областните болници в страната за промяна на нормативната база на ТЕЛК.

 Както е известно специализираните трудово-експертни лекарски комисии за психични, белодробни и очни болести бяха закрити. Това от една страна е в полза на пациентите, които няма вече да пътуват до други градове на страната, за да се явяват на тези комисии. От друга страна обаче работата на тези ТЕЛК-ове трябва да се поеме от съществуващите общи ТЕЛК-ове към болниците в по-големите градове, които обаче трябва да се доокомплектоват със специалисти. 
Според директорите на областни болници, включително и д-р Нели Савчева – директор на габровската областна болница, намирането на специалисти, които да се съгласят да бъдат назначени в ТЕЛК, е абсолютно загубена кауза. Причината – заплатите в ТЕЛК са ниски, а лекарите, които работят в тях, нямат право да работят на друго място, финансирано по линия на Здравната каса. Нито един от специалистите не е съгласен да напусне работата си в болница или кабинет, за да отиде в ТЕЛК. Кадровият проблем в тези комисии от години се решава единствено с пенсионирани медици.
„Проблемите със специализираните ТЕЛК-ове са от години – коментира д-р Любомир Трифонов. - Семействата на болните с психични разстройства от Габровска област трудно (и финансово, и организационно) се справяха с пътуването до Ловеч, където беше специализираната ЛКК. Областната и общинските администрации са пълни с жалби с подобно съдържание. Следователно закриването на специализираните комисии беше неизбежно. Според последните промени на Правилника за работа на медицинската експертиза при случай с психично разстройство се изисква участие на лекар със специалност психиатрия. Няма нужда привлечените специалисти да се назначават на щат, защото защото те ще са консултанти, а не редовни членове на ТЕЛК. Затова за тях не важат законовите ограничения. В Габровска област новата нормативна промяна е напълно приложима. За късмет в севлиевската ТЕЛК колегата, който е назначен като невролог, има и специалност психиатрия. Няма проблем пациенти с психични разстройства да се насочват от картотеката към общата ТЕЛК в град Севлиево, която отговаря на новите нормативни изисквания. Вероятно служебният министър ще направи допълнителни промени на Правилника, свързани с финансирането. 
Къде да са ТЕЛК-овете, се решава на държавно ниво. Няма смисъл от провинциални обсъждания. По-интересно е къде отиват парите от досегашната издръжка на закритите специализирани комисии?“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни