Нови лешояди настаниха във волиерата на „Централен Балкан“

Десет нови белоглави лешояди са настанени във волиерата за адаптация
Нови лешояди настаниха във вол
Десет нови белоглави лешояди са настанени във волиерата за адаптация на „Централен Балкан“ по проект „Завръщане на лешоядите в България”.

Десетте новодомци са част от пристигналите през късната есен на миналата година 37 птици, дарени от Испания, два зоопарка от Холандия и зоопарк „Острава“, Чехия. Те зимуваха в Спасителния център за диви животни в Стара Загора и преди да бъдат насочени към четирите волиери в Стара планина, са прегледани, обезпаразитени и получават индивидуални жълти крилометки, пластмасови пръстени и стандартни орнитологични пръстени, което ще помогне за тяхното бъдещо разпознаване и проследяване. 
Във волиерата на „Централен Балкан“ птиците заемат мястото на освободените през март други десет – вече адаптирани с местните условия, лешояди. Във волиерата младите птици ще останат няколко месеца, за да се адаптират и свикнат с характерния за бъдещия им дом пейзаж на Балкана, след което ще бъдат пуснати на свобода. По информация от участниците в проекта, освободените досега белоглави лешояди в Стара планина стават над 160.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни