Николай Сираков: Единствено човекът може да управлява собствения си живот, кармата си

Топ новина! Spazva-li-8-pravila,-chovek-sche-e-schastliv,-ubeden-e-Nikolai-Sirakov
Спазва ли 8 правила, човек ще е щастлив, убеден е Николай Сираков
ЖЕНИНА ДЕНЧЕВА, През почивните дни в Габрово се проведе фестивал "Здравей, Здраве!" Каузата на фестивала е да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физически, емоционален, ментален и духовен.

Интерес предизвика лекцията "Управление на кармата в професионалния и личен живот" на Николай Сираков, преподавател по йога и практики на успеха в Йога център в Габрово.


- Как можем да управляваме кармата в професионалния и личния ни живот?

- Практиката се нарича "Безумна мъдрост". Става дума за 8 стъпки, с които можем да управляваме живота си, в професионален или личния си живот. Първо трябва да знаем откъде идват нещата в живота ни. Тогава, когато знаем откъде идват, тогава можем да отидем на правилното място, там където те възникват и да ги управляваме. Това е един процес, който е изучаван повече от 2500 години, а вероятно и много повече, защото има древни текстове на по 5000 години, където са описани тези практики. В настоящия момент те са адаптирани към западния човек.
Има няколко неща, които трябва да овладеем. Първото е да спрем да правим нещата, които не водят до успех. Поради различни причини в по-голяма част от времето повечето хора допускат тази грешка - да правят едно и също нещо, виждайки че то не води до успех, но продължават да го правят с надеждата този път да сработи и да има резултати.
Второто нещо е да откриваме причината на причините, а не да се задоволяваме само с причината за успехите, защото ако паднем на нивото на причините, никога няма да успеем да постигнем резултата, който очакваме.Затова трябва да влезем на по-дълбоко ниво и да потърсим причината на причините.
Третото нещо е да изградим възможност за отразяване на ехото - когато човек произведе звук в една пещера, заради наличието на стени, на нещо което отразява звука не можем да чуем ехото, което се връща към нас. По същия начин и в живота ние трябва да намерим онова, което ще отрази нашите действия, мисли и думи и те ще се върнат обратно в живота ни като кармични събития. Това, което отразяват е т.н. кармични партньори, с които ние работим и те служат като плодородна почва, в която ние засяваме семената на нашите желания.
Едно от най-важните неща, четвъртото е започнем работата от себе си, като забравим за себе си, да сме ориентираме към другите. Но преди за забравим за себе си, трябва да сме подготвили себе си, така че да бъдем в перфектна форма, както физически, така и емоционално, ментално, за да можем за можем да работим с нашите кармични партньори, забравяйки за себе си.
Следващата стъпка е да спрем да вземаме решения. Знам че звучи малко налудничево това, но е така.
- Наистина звучи странно, обяснете защо не трябва да вземаме решения?
- Какво означава решение? Това е да сравняваме две алтернативи. Избираш или това, или другото. Защо се стига обаче до ситуацията за избор на две алтернативи? Защото не вярваш, ако вярваш в първото, нямаше да търсиш второ и да ги сравняваш. Щеше направо да избереш първото. Ако вярваш във второто нещо, щеше него да избереш и да се откажеш от първото Но ние не правим дори това, щото не вярваме и във второто нещо. И правим избор и той е решението. Но ако знаем откъде идват нещата, ако сме посяли кармичните семена, тогава знаем какво ще се случи, ние вярваме в това, което ще се случи, не ни е необходимо да правим сравнение, нито да използваме алтернативи. Ако си посадил семе на ябълка, знаеш, че след това ще береш ябълки и като отидеш в градината да обереш плодовете, не ти е нужно да сравняваш ябълките с круши. Просто си посадил ябълка, отиваш и обираш плодовете. Има една тибетска поговорка, която казва, че ако човека е стигнал в живота си до ситуация, в която е необходимо да вземе решение, значи е объркал нещо в живота си. Който не обърква нещата в живота си, не му е нужно да взема решение.
Продължавам със стъпките. Шестата стъпка е да заредим кармичните семена в нашия ум, така както зареждаме един телбод да защипем два листа. Ако не сме си заредили кармичните семена, никога няма да постигнем резултата, който желаем.
Седмата стъпка се казва не уволнявай, т.е. не премахвай човека, който ти създава проблеми, а потърси проблема в себе си и го отстрани от себе си.
Последната стъпка е реинвестиция на кармата - на принципа на земеделието, земеделецът като обере реколтата, остава една десета от нея за посев през следващата година. В противен случай ще изчерпим всичко добро, което сме създали до момента и отново ще живеем в страдания.
- Твърдите, че човек сам може да направлява живота си - личен и професионален?
- Аз твърдя, че никой друг, освен човек не управлява съдбата си. Твърдя, че човек единствено управлява собствения си живот. Никой друг не му управлява живота, никакви обстоятелства, никакви хора и ситуации не управляват живота на човека. Ако прилагаме в живота си тези 8 практики, това гарантира, че ще живеем с по-голяма...
- Значи, ако спазваме тези 8 правила, можем да бъдем щастливи?
- Ако спазваме тези правила, можем да станем щастливи. Защото те работят с онази сфера от нашия живот, в която имаме проблеми. А имаме проблеми, защото не сме добри. След като разберем откъде идват проблемите, как можем да се справим с тях, тогава ще чувстваме много по-голямо удовлетворение в ежедневието. И това ще ни накара в крайна сметка да се чувстваме по-щастливи.
- Ви спазвате ли тази практика?
- Над 10 години се опитвам да го практикувам. Понякога успешно, понякога по-малко успешно. Цял живот сме създавали погрешни модели, които не водят до успех, няма как да очакваме за един ден да ги променим. Създали сме толкова твърди навици, че е необходимо време да ги разбием.
Може да сме сигурни, че ще постигнем успех, само ако практикуваме.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни