/ Литература)| Страница: | Новини от stovesti.info

Симеон Колев представя нова книга в Габрово

Това е втори наръчник как да се употребява и експлоатира мъжа

Повече...

Днес поетесата Добрина Симова представя новата си книга "Омагьосване" в читалище "Априлов - Палаузов"

Поетесата Добрина Симова кани всички на среща - представяне на новата й книга "ОМАГЬОСВАНЕ", днес, 5 декември, от 17.00 часа в Хоровата зала на читалище "Априлов - Палаузов"

Повече...

Среща с поетесата Петя Цонева - носител на Априловска награда, на 14 декември

Петя Цонева е университетски преподавател – доцент  по английска литература във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. 

Повече...

Носител на Априловска награда за цялостно творчество е поетесата Мария Шандуркова получи за цялостно творчество

В Деня на народните будители тържествено бяха връчени Априловските награди за литература за 2023 г. в ХГ „Христо Цокев“ Габрово.

Повече...

Животът на бездомника в нова книга на Христо Стоянов

    На 19 май  във фоайето на зала „Възраждане“ на среща разговор бе представена най-новата книга на Христо Стоянов „Докато плъховете правят любов“. 

Повече...

Мартин Иванов с „Малахитовата гора" в "Христо Цокев"

Как да се „загубим“ в гората за да намерим пътя към себе си.

Повече...

Премиера на сборника с творби на деца „Мечтатели”

Сборникът с творчество на децата от Школа по твореско писане бе представен на 2 февруари.

Повече...

Творчеството на Христо Мандев - палитра от жанрове

При голям интерес литературното творчеството на Христо Мандев, подкрепено с документална ретроспективна изложба и видеопрожекция на природни забележителности, заснети по време на туристически прояви в България, бе представено на 2 декември в Националния музей на образованието.

Повече...

Владимир Джераси: Габрово е силно развит промишлен район, туризмът остава на второ място, носи по-малко приходи

Община Габрово и Сдружение „Екологично развитие на местните общности“ организираха публичното обсъждане на резултатите от направените до момента проучвания за формиране на конкурентна идентичност на туристическия продукт на Община Габрово, в изпълнение на Стратегия за устойчиво развитие на туризма в община Габрово 2021 - 2027.

Повече...

Представиха дебютната книга на Лъчезар Ангелов

Една дебютна книга - разкази „Разминавания по еднопосочни улици“ на Лъчезар Ангелов, която описва „вътрешния свят на една малка част от моето поколение“ събра приятели и почитатели на словото на представянето й на 11 ноември в Националния музей на образованието.

Повече...

Румен Стоичков пристига с "Полъх от дълбините" в Трявна

Румен Стоичков, наричан още Гласът на "Нощен хоризонт" заради дългогодишните му изяви в това емблематично предаване на БНР, утре в Трявна ще представи своята книга “Полъх от дълбините”.

Повече...

Христина Панджаридис гостува с„Ферма за калинки” и „Малко любов”

Христина Панджаридис гостува в РБ „Априлов-Палаузов” – Габрово с новите си психологически романи „Ферма за калинки” и „Малко любов”

Повече...

Писателят Стоян Цонев стана почетен гражданин на Лясковец на Петровден

Известният писател Стоян Цонев, който повече от половин век живее и твори в Трявна, стана почетен гражданин на Лясковец.

Повече...

Вторият Шекспир в света

На 31 януари се навършват 82 години от рождението на Радко Радков - почетен гражданин на Габрово, когото нарекоха Втория Шекспир в света

Повече...

Две отличия от национални литературни конкурси за поетесата от Севлиево Христина Борисова

Наскоро приключиха два национални литературни конкурса с утвърдено място в литературния живот и призвани да събират поетичните търсения на автори от цялата страна.

Повече...

Молекулите на Калоян Христов са онова скрито, тихо, тайно състояние на духовното

Премира на поетичната книга “Солени молекули” на Калоян Христов се състоя в Габрово.

Повече...

„Познатият непознат Марко Тотев“ представят в Националния музей на образованието

Представяне на книгата „Познатият непознат Марко Тотев“ и среща с авторката Катя Митова – Ганева ще се състои на 15 юли от 17 часа в Националния музей на образованието.

Повече...

Валентина Радинска: „Поезията на хората от „Тетрадката” е едно възрожденско дело, което трябва да продължи”

Валентина Радинска, поет, есеист, журналист, преводач от руски език на стихове на А. С. Пушкин, Марина Цветаева, Анна Ахматова, Бела Ахмадулина и др.

Повече...

„Разказвачът“ гостува в Габрово

На 24 януари 2020 година в залата за срещи и събития на РБ „Априлов-Палаузов“ в Габрово проф. Сава Василев от ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ се срещна с габровци и представи своята нова белетристична книга-триптих „Разказвачът“.

Повече...

Представяне на издание „В помощ на библиотекаря“, предназначено за библиотечни специалисти, работещи в общински и читалищни библиотеки

На 1 август 2019 г. от 10.00 часа в РБ „Априлов – Палаузов“ Габрово се проведе работна среща със секретари и библиотекари от Габровска, Дряновска и Тревненска общини.

Повече...

Поетът Ивайло Диманов гостува в Габрово и Севлиево

След успешно представяне в Бургас, Ямбол и Стара Загора, новата книга на Ивайло Диманов „Концерт за славей” продължава своето турне.

Повече...

Ники Комедвенска за първи път в Габрово

Поетична среща-разговор под мотото „Наказвам те, човеко, с обич!”

Повече...

Книгата „Арабска тъга” и Мариана Василева пред габровска публика

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” в Габрово бе домакин на срещата с автора Мариана Василева и книгата й „Арабска тъга”. В залата за събития на библиотеката на 25 февруари габровци, библиотекари и гости изслушаха емоционалния и интересен разказ на Мариана за създаването на книгата.

Повече...

Всяка книга си има история

На 23 януари от 18 часа в Залата на жирафите в Дома на хумора и сатирата ще бъде представена книгата „Животът и смъртта на Людмила Живкова” с участието на нейния автор Иво Милев. Познаваме перото му от „Тодор Цонев. Художникът в сянка”, един каталог-албум, съпътстващ курираната от него изложба в зала 5 на Дома, но с това далеч не се изчерпва творческата му биография.

Повече...

Савка Кисьова - строител с душа на поет

Савка Кисьова е родена на15 август 1936 г. във Велико Търново. Внучка е на художника Недялко Каранешев (1876 -1964), учител в Априловската гимназия (1909 - 1923 г.). Завършила е Строителният техникум (1955 г.) във Велико Търново. Започва работа в град Сталин (Варна) (1956 -1959 г.), където се омъжва за колегата си строителен техник Стоян Кисьов. Работи като чертожник в българо-руското предприятие „Нефт и газ”, когато се проучва Варненския залив и поречието на река Камчия за нефт и газ. С обявяване на Габрово за окръжен център (1959 г.) семейство Кисьови, идват в града, където започва разгърнато строителство. Майка на двама сина и дъщеря, внуци и правнуци.. Обича да рисува. Автор на стихосбирка „А времето лети”. Сътрудничи на вестниците „Трета възраст” и „Клуб 100”.

Повече...

Следвай ни