„Познатият непознат Марко Тотев“ представят в Националния музей на образованието

Топ новина! Plakat-za-predstavyaneto-na-knigata--Poznatiyat-nepoznat-Marko-Totev-
Плакат за представянето на книгата "Познатият непознат Марко Тотев"
Представяне на книгата „Познатият непознат Марко Тотев“ и среща с авторката Катя Митова – Ганева ще се състои на 15 юли от 17 часа в Националния музей на образованието.

Монографията, посветена на емблематичния български юрист, е плод на 13-годишна изследователска работа. Интересът на Катя Митова – Ганева към Марко Тотев започва случайно. Като уредник в Регионален исторически музей – Велико Търново авторката попада на папка, използвана като амбалаж в кашон с микроскоп. Книжата се оказали архив от дело на Марко Тотев от 1893 година.

В книгата са включени 92 илюстрации, снимки, факсимилета на документи, лични архиви. Много от материалите са предоставени от Николай Марков, правнук на бележития юрист.

Марко Тотев е бил адвокат в продължение на 44 години, след това съдия, през 1900 година и областен управител на Бургас.

Името на един от основателите на българската правосъдна система е станало нарицателно за лош късмет и неблагополучия. „Всичко започнало при една игра на покер в арменското кафене „Дарданели“ в родния му град Търново в началото на 20-ти век, разказва авторката. На него му се пада оная мечтана ръка от милиони играчи на покер, така нареченият Кент флош роял, който според математиците на три милиона играчи се пада веднъж. В същото време по улицата върви траурно шествие за починал близък приятел и на четиримата, които играят. Излизат навън и когато се връщат, картите вече са разбъркани, никой не му признава кент флош рояла. И той казва: „Абе, то на Марко Тотев все тъй ще му се случи!“. От тук тръгва този еталон за несполука“.

Бил е джентълмен, изключително елегантно облечен, при пътуванията си наемал по два файтона, в единия пътували бастунът и адвокатската му чанта, а в другия се возел той.

Богато илюстрираната документално-художествена книга разкрива една ярка интелектуална личност, способен и авторитетен професионалист, от когото се учат много млади български адвокати. Представена е и политическата кариера на Марко Тотев – близък приятел на Стефан Стамболов, член на Народнолибералната партия и депутат в Четвъртото Велико народно събрание.

Кaтя Митoвa – Ганева e aвтop нa нaд 50 нayчни и нaд 300 нayчнo-пoпyляpни cтaтии, нa дeceтки излoжби и нa някoлкo cцeнapия зa филми нa иcтopичecкa тeмaтикa. За изcлeдвaнeто “Иcтopия нa Вeликoтъpнoвcкaтa aдвoкaтypa“, тoм I Митoвa е yдocтoeнa c пoчeтен плaкет нa Нapoднoтo cъбpaниe. Носител е на наградата „Велико Търново” за 2016 година.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Литература

Към началото

Следвай ни