Среща с поетесата Петя Цонева - носител на Априловска награда, на 14 декември

Sreschata-se-organiazira-ot-Regionalnata-biblioteka
Срещата се органиазира от Регионалната библиотека
Петя Цонева е университетски преподавател – доцент  по английска литература във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. 

Петя Цонева е родена и живее в Габрово. Тя е автор с ярка поетична и писателска дарба и с въздействащ успех продължава в съвременността живите традиции на редица габровски творци на словото. Петя Цонева е университетски преподавател – доцент  по английска литература във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. 
Има шест издадени стихосбирки – „С крило на земята“ (2010 г.), „Дори да няма врата“ (2019 г.), „Белият час“ (2021 г.), която получава Априловска награда 2021 за поезия, „Спасителна песен“ (2022 г.), „Люлката на живота”(2023)  и най-новата „Око и огледало” (ноември, 2023 г.).
Публикува в различни литературни издания  - „Литературен вестник”, в. „Литературен глас”, сп. „Птици в нощта”, сп. „Везни и др., лауреат е на национални конкурси”  - „В полите на Витоша“, „Яворови дни“, „Добромир Тонев“, „Дора Габе“. Носител е на Славейкова награда за поезия за 2021 г., на Наградата в памет на Ивайло Балабанов през 2022 г. и на наградата „Йордан Кръчмаров“ през 2023 г. Удостоена е с отличието „Сребърно перо“ на Славянската литературна и артистична академия.
Книгата „Люлката на живота“ е издадена с подкрепата на Община Ивайловград и е наградата от конкурса в памет на поета Ивайло Балабанов, учител и кумир на Петя Цонева в изящната поетична словесност.
Най-новата стихосбирка на Петя носи интригуващото заглавие  «Око и огледало», която излезе от печат на 1 ноември 2023 година. Книгата е отличена с Априловска награда за издаване на ръкопис.
Поетичната среща – разговор и докосването до многоцветните поетични светове на Петя Цонева ще се случи на 14 декември 2023 година (четвъртък) в читалня „Д-р П. Цончев” на РБ „Априлов-Палаузов”, от  16,30 ч. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Литература

Към началото

Следвай ни