Носител на Априловска награда за цялостно творчество е поетесата Мария Шандуркова получи за цялостно творчество

Mariya-Iozova-i-Mariya-SHandurkova,-vdyasno
Мария Йозова и Мария Шандуркова, вдясно
В Деня на народните будители тържествено бяха връчени Априловските награди за литература за 2023 г. в ХГ „Христо Цокев“ Габрово.

Отличени в отделните категории са оше:  Стоян Цонев за книгата „Самси Бойчо, вехта войвода”;  Николай Христов за книгата „История на габровската адвокатура”; Димитрина Григорова и Полина Станева за „Приказкотерапия”; Веселин Зидаров за книгата „Тревненските зевзеци”; Петя Цонева за ръкописа „И сигурно, когато разбера”.


„Химн на народните будители“ в изпълнение на смесен хор „Априлов-Палаузов“ с диригент Елена Назърова изправи на крака препълнената зала.
„Днешният ден е специален. За радост нито е свързан с избори, нито с машини, нито с бюлетини, нито с празнословия. 1 ноември - е празник на духа и ден за почит към будителството и личностите, допринесли за развитието на нашето общество. В основата на националния прогрес в миналото стои елитът на българското общество. То е малцинство и често остава анонимен, но отдава силите си на образованието, църквата и културата. Днес всеки от нас има възможност да помага и да бъде полезен на обществото, независимо от сферата на своите интереси и занимания. Необходимо е само да го прави безкористно с ентусиазъм, без да търси признание и друга изгода.  Това би ни направило по-добри хора и бихме повлияли с примера си за подобряване на средата около нас. Честит празник на народните будители!“, каза поетът Иван Христов, директор на Исторически музей Дряново и откри тържеството.