Носител на Априловска награда за цялостно творчество е поетесата Мария Шандуркова получи за цялостно творчество

Mariya-Iozova-i-Mariya-SHandurkova,-vdyasno
Мария Йозова и Мария Шандуркова, вдясно
В Деня на народните будители тържествено бяха връчени Априловските награди за литература за 2023 г. в ХГ „Христо Цокев“ Габрово.

Отличени в отделните категории са оше:  Стоян Цонев за книгата „Самси Бойчо, вехта войвода”;  Николай Христов за книгата „История на габровската адвокатура”; Димитрина Григорова и Полина Станева за „Приказкотерапия”; Веселин Зидаров за книгата „Тревненските зевзеци”; Петя Цонева за ръкописа „И сигурно, когато разбера”.


„Химн на народните будители“ в изпълнение на смесен хор „Априлов-Палаузов“ с диригент Елена Назърова изправи на крака препълнената зала.
„Днешният ден е специален. За радост нито е свързан с избори, нито с машини, нито с бюлетини, нито с празнословия. 1 ноември - е празник на духа и ден за почит към будителството и личностите, допринесли за развитието на нашето общество. В основата на националния прогрес в миналото стои елитът на българското общество. То е малцинство и често остава анонимен, но отдава силите си на образованието, църквата и културата. Днес всеки от нас има възможност да помага и да бъде полезен на обществото, независимо от сферата на своите интереси и занимания. Необходимо е само да го прави безкористно с ентусиазъм, без да търси признание и друга изгода.  Това би ни направило по-добри хора и бихме повлияли с примера си за подобряване на средата около нас. Честит празник на народните будители!“, каза поетът Иван Христов, директор на Исторически музей Дряново и откри тържеството.

Отличените
Литературният конкурс „Априловски награди“ е с дългогодишна история и утвърден авторитет. Едно от доказателствата, че литературният живот в Габрово и в областта се развива и се вписва в богатия културен календар на града. Негови учредители и партньори са Община Габрово, Дружество на писателите Габрово, НЧ „Априлов – Палаузов 1861“, РБ „Априлов – Палаузов“, мезей „Етър“, музей „Дом на хумора и сатирата“, НЧ „Зора 1872“, издателство „ЕКС-ПРЕС“.
Поглед към литературната продукция от 2022 / 2023 г. направи проф. Николай Димитров от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, рецензент и председател на журито на конкурса и обяви Априловските награди: 
• Безплатно отпечатване  на ръкопис от издателство „ЕКС-ПРЕС“ Габрово   –  Петя Цонева за ръкописа „И сигурно, когато разбра“.
„С неразпознаваема стилистика, изключително метафорично мислене. Всяко стихотворение има образ, няма повторение на образи. Изключително развито асоциативно мислене. Петя цонева е влюбена в живота. Поезия с благородство и красота, възвишена“.
• Най-добра книга на годината в раздел: художествена литература – Стоян Цонев от Трявна за книгата „Самси Бойчо, вехта войвода“. Грамота и парична награда връчи Мария Башева, областен управител.
„Книгата е отличена за художествени качества. Стройна композиция. Динамика на развитие на действието, сюжета. Авторът е стъпил на историческо проучване. Повествование подплатено с необходима документалност. Езикът е преносител на паметта“.
• Най-добра книга в раздел книга с хумористично/сатирично съдържание – Веселин Зидаров от Трявна за „Тревненските зевзеци“. Грамота и парична награда връчи Светлана Михайлова - Музей на хумора и сатирата.
„Авторът е хуморист, карикатурист. Книгата е плод на дълга проучвателска работа, която авторът е успял да включи в цялостна хумористична история. Зевзеците са кривото огледало на едно общество“.
• Награда на книга за деца – Димитрина Григорова, Полина Станева за „Приказкотерапия“.  Грамота и парична награда връчи Елена Назърова, секретар на НЧ „Априлов-Палаузов 1861“.
„Стихотворения с благотворно влияние върху психиката на детето. С пожелание да осъвременят реалититата. Днес децата имат друг бит“.
• Награда за историческа/краеведска литература – Николай Христов за „История на габровската адвокатура“. Грамота и парична награда връчва Савина Цонева, директор на БР „Априлов-Палаузов“.
„Поздравявам автора за този академичен, истински научен труд с необходимата библиография. Интересно е  да се проследи развитието на габровската адвокатура през драматичните за българския народ времена с изпитания  за цялата юридическа система в България. Похвално е, че авторът е успял да запазил една обективност, дистанция от която предава събитията“.
• Априловска награда за цялостно творчество - статуетка (автор скулптора Адриан Новаков) и грамота от Община Габрово, безплатна читателска карта от РБ „Априлов - Палаузов“ на Мария Шандуркова.
Връчи Мария Йозова, зам.-кмет на Община Габрово.
Развълнувана Мария Шандуркова благодари за голямата награда с пожелание: „Да живее българското слово, българският дух“.
Не се присъждат награди за най-добри книги на годината в раздели:  - Първа отпечатана книга; Млад автор; С етнографско съдържание.
• Петя Цонева получи първи отпечатан екземпляр от издателство „ЕКС-ПРЕС“  на стихосбирката  „И сигурно, когато разбера“.
Развълнувана тя пожела: „Да продължи традицията Априловски награди, която поддържа духа на Габрово буден“.
Музикален момент бе изпълнението на младата пианистка Емили Цонева „Брилянтен валс ла минор“ от Фредерик Шопен от Музикално сдружение при НЧ „Априлов-Палаузов“ с клавирен педагот Елена Назърова.
Артистите Петко Койчев, Атанас Димитров и Дилян Николов от ДТ -  Габрово изпълниха стихове от Иван Налбантов, Иван Николов, Христо Фотев. 
Прекрасната вечер на словото и духа завърши с песента „Из кръв и дим“ на Янко Мустаков, основател на първия български хор в изпълнение на смесен хор „Априлов - Палаузов“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Литература

Към началото

Следвай ни