Две отличия от национални литературни конкурси за поетесата от Севлиево Христина Борисова

Водеща! Hristina-Borisova
Христина Борисова
Наскоро приключиха два национални литературни конкурса с утвърдено място в литературния живот и призвани да събират поетичните търсения на автори от цялата страна.

 Организаторите избраха за обявяване на резултатите празничния 1 ноември в Деня на народните будители. Единият от конкурсите, който носи името на първата българска поетеса и светска учителка в Родопите Рада Казалийска през тази година отбеляза своето единадесето издание, а негов организатор е читалище ”Добри Чинтулов 1935” в София. Темата на тазгодишното издание бе „Училище от разстояние”: Спасение или разочарование. Авторите можеха да насочат вниманието и творбите си към труда, волята и силата на съвременния учител и ученик. До каква степен сме успели да спасим днешното българско училище, какви трудности, разочарования или предимства носи ученето от разстояние. Равносметката за личното си участие в творческата надпревара в София поетесата Христина Борисова отбеляза със завоюването на второ място. Амбицията за отлично представяне поетесата заяви със своето стихотворение „Жадувана прегръдка”, което заслужено получи престижно място в класирането. Стихотворението дава израз на така жадуваната близост, която сега е ограничена от наложените обстоятелства, пресъздава емоционалната необходимост от непосредствен контакт и съпреживяване на ежедневните човешки дейности в техния обичаен формат. Не на последно място се подчертава и желанието – възможността за спокойно общуване да се случи съвсем скоро. Хронологията на конкурса „Рада Казалийска” отбелязва, че през 2020 г. Христина Борисова е удостоена с първа награда за друго свое стихотворение със заглавие „Училище за светлина”.

Добра новина дойде и от НЧ ”Паисий Хилендарски” – град Димово, обл. Видин. където Христина Борисова беше отличена с втора награда И тази година изискванията към участниците бяха високи, а авторитетното жури в състав: Атанас Капралов – Директор на Националния литературен музей в София, Ники Комедвенска – поетеса и Мария Бегова подложи на прецизен подбор изпратените авторски творби. За участие в конкурса „Доброглед” в Димово Христина Борисова изпрати своето стихотворение „В Ичера”, с което успя да пребори конкуренцията на близо 100 участници. И в този конкурс, както и в този в София, условията бяха безкомпромисни с изискването да се участва само с едно конкурсно стихотворение, което само по себе си прави участието още по-оспорвано. „В Ичера” е творба, в която преклонението пред традициите и българския дух е поставено на специално място, а темата е интерпретирана с присъщата за всеки българин родолюбива и всеотдайна привързаност към старата българска атмосфера запазена в малките български градове и съхранена до днес. Поетичното чувство е водено от уловения въздрожденски дух, който броди по старите калдъръмени улички, витае в запазените възрожденски къщи и извиква приятното усещане да се пренесеш столетия назад във времето при всяко докосване до тях. И както се случва на всеки конкурс, освен приятното чувство от постигнатия успех, поетесата Христина Борисова с удовлетворение прибави още две грамоти към колекцията си от над сто отличия от други национални конкурси. Наградените стихове получават правото да бъдат публикувани в интернет сайтовете на читалищата, в сайта на фондация „Буквите”, както и в Алманах „Доброглед 2021”- издание на Община Димово.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Литература

Към началото