Писателят Стоян Цонев стана почетен гражданин на Лясковец на Петровден

Препоръчана! Stoyan-TSonev-d-lgi-godini-be-glaven-redaktor-na-vestnik--Trevnenska-sedmitsa-
Стоян Цонев дълги години бе главен редактор на вестник "Тревненска седмица"
Известният писател Стоян Цонев, който повече от половин век живее и твори в Трявна, стана почетен гражданин на Лясковец.

  Ритуалът по връчване на високото звание се проведе на празничния 29 юни. На празничната церемония Община Лясковец обяви имената на 22 наградени заслужили лясковчани.
Стоян Цонев е родом от Джулюница. Той получава наградата за принос в областта на културата. Историк по професия, човек на творчеството по призвание - художник, дърворезбар, редактор, а след пенсионирането си стартира и своята писателска кариера. Цялото му творчество е свързано с историята на село Джулюница и родния край, изпъстрено с митове и легенди и със славното ни градинарско минало.
Председател на литературния кабинет на писателите, дългогодишен член на Дружеството на писателите, член на Съюза на независимите писатели в България, член на Съюза на българските журналисти. След първия му издаден роман „Трева под копитата“ през 1984 година следват сборници с разкази, историческа трилогия „Величието на Дуло“, историческия роман „Синовете на Имеон“, етюди, кулинарни мурафети, юбилеен сборник „Избрано“, изповеди, записки, митове и легенди и най-новата книга на писателя, издадена през настоящата 2022 година „Пътища неведоми“ – сборник пътеписи. За писателската си дейност роденият в Джулюница творец е получил Златен медал за проза - Национална награда, Награда за най-добър разказ, посветен на родния край, Специална награда от Първи национален конкурс за разказ, Награда „Златно перо“ от Съюза на българските журналисти, Златен медал за творчество от Съюза на независимите писатели и много др. За него академик Кадиев казва: „Творбите му са подкупващи със завладяваща образност, която разчупва инертното съзнание, прояснява духовния поглед и посочва нови измерения за пълноценно човешко съществуване“.

 Пред "100 вести" Стоян Цонев сподели, че в момента работи върху нова книга, двадесета поред, отново на историческа тема - за известните братя Георги, Бойчо и Петър.
Бойчо войвода – Цеперански от Трявна е български хайдутин и революционер от първата половина на XIX век. Братята произхождат от рода Цепераните от едноименната махала – с. Цепераните.
Бойчо е виден участник във въоръжената антиосманска съпротива на българите, участник в българското въстание в Тракия 1829 г., водач на български отряди в боевете за Силистра през Руско-турската война 1828 – 1829 г. и в Кримската война - 1856 г., създател на първия устав на хайдушкото движение, останал в историята като Закона на Бойчо войвода, спазван от четите в XIX век. Цели 27 години се бие с турците като хайдутин и участник в две руско-турски войни.
Негови ученици са войводите Филип Тотьо, Панайот Хитов, Димитър Калъчлията, Пейо Боюклията, Златьо Конарчанина и много други бивши хайдути и четници.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Литература

Към началото

Следвай ни