Творчеството на Христо Мандев - палитра от жанрове

Водеща! Obzor-na-literaturnoto-tvorchestvo-na-Hristo-Mandev-napravi-Kaloyan-Hristov
Обзор на литературното творчество на Христо Мандев направи Калоян Христов
При голям интерес литературното творчеството на Христо Мандев, подкрепено с документална ретроспективна изложба и видеопрожекция на природни забележителности, заснети по време на туристически прояви в България, бе представено на 2 декември в Националния музей на образованието.

При голям интерес литературното творчество на Христо Мандев, подкрепено с документална ретроспективна изложба и видеопрожекция на природни забележителности, заснети по време на туристически прояви в България, бе представено на 2 декември в Националния музей на образованието.
Инж. Христо Мандев е добре познат общественик и в същото време е писател, поет, автор на 42 книги, фотограф, есперантист, нумизмат, колекционер, скаут, планински водач. Почти невъзможна палитра от многобройни житейски и творчески предизвикателства.
Срещата откри Красимира Цанева от Дружество на писателите - Габрово с моменти от творческия път и постижения на Христо Мандев.
Обзор на литературното му творчество с четене на текстове направи Калоян Христов - литератор, поет, един от основателите на сайта „TetraDkata“, учител по литература в частното немско училище „Ерих Кестнер“ - София.

На Ран Босилек

Учителю детски, високо изправен,
пак гледаш ни кротък и благ,
букетче ти носим – цветенца и здравец –
най-искрен признателен знак.

Къщурката бяла, където роден си,
отдавна школо замени,
дечица честите с гласчета и песни
изпълват му всичките дни.

И твоите приказки, стихчета сладки
и читанките още четат
и също по детски в своите тетрадки
се учат от теб да творят.

Потомците твои сега, след години
отново възторг ни зове -
в поклони за всичко, за нас що дари ни,
подгъваме своите нозе.

И с думи горещи ти името славим
години сто трийсет до днес,
че ти от децата ни хора направи,
Учителю - слава и чест!


„Много е трудно да се направи обзор на литературно творчество - палитра от различни жанрове. Поезията, сборник „Хоризонти“ (2016), в продължение на близо 50 години (от 1958 - 2006 г.) е с високи постижения. Творчеството на Христо Мандев е едно откровение, което прави текстовете му много достъпни и в същото време с посвещение.
Цялото детско творчество (16 тома - разкази, гатанки, пословици) той посвещава на своите внуци, което е много мило. Правят впечатление отдадеността му към природата, обичта към родния Габровски край. Стиховете му са и едно пътешествие. В тях има нещо много романтично. Топло творчество, с обич към живота, към близките. Поезия, посветена на живота, искреността, любовта.
В прозата авторът има какво да разкаже. Подобни текстове в последните години се поизгубват. Много въздействаща е прозата из сборника „Следа, която остава“ с разказа „Само дърво не гори“. Личи и как авторът умее с малко думи да открие широк хоризонт пред читателя. Творчество, обърнато към близкия му Габровско-Великотърновски район“, отбеляза Калоян Христов и му връчи сборника „Избрано“ на сайта „TetraDkata“ - различни светоусещания на 52 автори в разделите поезия, проза, езикознание, литературна критика и интервюта, публикувани в сайта „TetraDkata“ от създаването му в 2017 до 2019 година.
Христо Мандев, като благодари на организаторите - Национален музей на образованието, Дружество на писателите - Габрово, Държавен архив – Габрово, и за медийната подкрепа на вестник „100 вести“, добави:
„Благодарност на един габровски меценат, който закупи цялата ми колекция от налични за момента книги и по този начин стана спомоществовател за организирането на настоящата изложба.
Щастлив съм, че за близо 30 години успях да напиша толкова много книги с поезия, проза и произведения за деца. Но те бяха реализирани с помощта на няколко дарители и издателите Надежда Любенова от „Поли-Прес”, Анна Милчева от „Екс-Прес” и Генчо Генчев от „Фабер”, на които изказвам своята благодарност. Благодаря и на художниците Николай Попов, Валентин Атанасов и Евгени Недев за илюстриране на книгите ми.
Щастлив съм, че направих много за популяризиране дейността на нашето Дружество на писателите из цялата страна и чрез него номинирахме за почетен гражданин на Габрово големия наш писател Йордан Хаджиев. Радвам се, че привлякох по-голямата част от членовете на нашата писателска организация за членове на Съюза на независимите български писатели, най-многобройното сдружение на писателите в България.
Но нека изкажа и съжалението си, че не успяхме да убедим местната управа да ни осигури едно общинско помещение в района на Шести участък за Клуб на писателите. И не успяхме да осъществим предложението си за национален конкурс – „Произведения за деца“ на името на най-заслужилия за това български писател Ран Босилек. А предложението ни беше по повод 130-ата годишнина от рождението на нашия именит съгражданин, 26 септември 2016 г., но не беше прието пак от Общинската управа“.
Гост на вечерта беше Мария Трендафилова - цигулка, дългогодишен концертмайстор на Габровски камерен оркестър. Тя изпълни „Любовна мъка“ от Фриц Крайслер и „Размишление“ от Жул Масне.
Христо Мандев прочете стихотворението „На Ран Босилек“, посветено на любимия детски писател. Получи много поздравления, раздаде автографи на книгата „Каролина - една нова Америка“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Литература

Към началото

Следвай ни