Премиера на сборника с творби на деца „Мечтатели”

Препоръчана! Koritsata-na-sbornik--Mechtateli-
Корицата на сборник "Мечтатели"
Сборникът с творчество на децата от Школа по твореско писане бе представен на 2 февруари.

    След едно лято на труд, натрупани знания, опит, впечатления  и много радост, след множество препятствия по пътя на издаването му, сборникът с творчеството на децата от Школа по творческо писане - 2022 ще бъде представен пред обществеността на Севлиево днес.
    „Радостта от тази премиера е най-вече за младите автори – писатели и художници, за техните ръководители – Станислава Славова-Петкова, Сава Христов и Велизар Захариев, за техните родители и приятели. Тя ще бъде споделена и от спомоществователите за отпечатването на тази красива книга: Hitachi Energy България - Севлиево, ационален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria „Творчески стипендии“, „Идеал Стандарт - Видима“. Без тях този сборник нямаше да „оживее”.
    Благодарим и на още един приятел и помощник на библиотеката - Борислав Маринов, направил предпечатната подготовка, както и на Анна Терпанова  - външен редактор.
    Една от основните цели, стояща пред екипа на библиотеката, е да открием подход към децата и младежите, за да им разкрием радостта и ползата от четенето на книги. И преди година взехме решение да се опитаме да направим нещо като кръжок или клуб, където деца със сходни интереси да общуват и да творят. Общото между книгите и творчеството е писането и така се „роди” идеята за Школа по творческо писане. Тя се явява продължение на „Старата школа”, която беше проект на Петко Хинов от 2019 година и която разработвахме в партньорство. За съжаление, последвалите събития попречиха на осъществяването му. Тезата и целта, заложени в този проект, бяха „Словесното развитие на личността – стремеж към постигане на личните предели на развитие”. Те станаха основа и за „Школата по творческо писане”.
    Наши партньори в тази идея, вложили лично време, много труд, знания, опит и любов, станаха: 
    Станислава Славова-Петкова – автор на книгата с разкази „Зелената количка“ и носител на няколко литературни награди. Основен двигател на лятната школа и инициатор и организатор за издаването на сборника. Наставник – проза.
    Сава Христов – управител на галерия „Видима”, член на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” към НЧ „Развитие-1870“. Поет-писател, пишещ от 16 години. Наставник – поезия.
    Велизар Захариев - ръководител на Школата по изобразително и приложно изкуство при НЧ „Развитие-1870”. Автор на скулптурата на Мара Белчева и Пенчо Славейков в Севлиево. Наставник – художествено оформление.
    С тяхна помощ създадохме модела на лятната школа, графика на занятията и организацията им. Доверихме се на опита им, оставихме им свободата да сътворят своите преподавателски програми и да вложат най-силните си качества в полза на школниците.
    Не по-малко важно за успеха на идеята беше и сформирането на групата на младите творци. Те трябваше да се включат по желание, да учат и работят дори през ваканцията, да са упорити в постигането на резултати и най-вече това да им е интересно и забавно. В тази задача много ни помогнаха учителите, които взеха присърце молбата ни и откриха и ни предложиха такива деца от своите класове. Сърдечно им благодарим и вярваме, че сътрудничеството ни ще продължи.
    На премиерата ще бъде подредена изложба с илюстрациите в книгата, а всеки автор ще се представи със свой текст. Ръководители и школници ще споделят своите впечатления за времето, прекарано заедно.
    През лятото на 2023 година Школата за творчество към Градска библиотека – Севлиево ще има своето продължение. Надяваме се да повторим успеха от лято 2022 г. със следващите наставници и школници.”

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Литература

Към началото

Следвай ни