Националният музей на образованието гостува с изложба във Велики Преслав

<p>С изложбата „И ний сме дали нещо на светът...” Националният
2_divit-316.jpg

С изложбата „И ний сме дали нещо на светът...” Националният музей на образованието гостува в Археологическия музей „Велики Преслав”.

С изложбата „И ний сме дали нещо на светът...” Националният музей на образованието гостува в Археологическия музей „Велики Преслав”.
„За пръв път изложбата е придружена с движими културни ценности от музейния фонд - съобщи директорът на НМО Мая Карагьозова. - Тя има два основни акцента. Първият е приносът и значението на Кирило-Методиевото дело в европейския свят. Вторият – различните форми на преклонение и почит към Светите братя: в писмени и материални паметници, иконография, житийна литература, монументално изкуство, в празничната система. Показани са археологически находки – керамични дъна с врязани букви, кирилски текст върху част от каменна колона. Най-стари учебни писала и пособия – хараксал, пюпитър, пинакида, дивит, табла за писане, тетрадки по краснописание. Включени са взаимоучителни таблици, Неделник от 1806 г., първи буквари - на Бусилин от 1844 г. , където за пръв път се появяват образите на Светите равноапостоли, и книги от личната библиотека на Васил Априлов. В „Българските книжници...” от 1841 г. Априлов защитава българския произход на Кирил и Методий.
Изложбата е визуален израз на историческия път - от Реймското евангелие, с което коронясват френските крале, през Самарското знаме с образите на Кирил и Методий, през първия български паметник на Светите братя в Казанлък, през най-високото отличие до 1944 г. - орден „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий”, до обявяването им от папа Йоан Павел II за Съпокровители на Европа.”
„И ний сме дали нещо на светът...” ще гостува във Велики Преслав до края на месец юли.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото

Следвай ни