Михов: “Правната комисия прие внесените от мен промени в Закона за пътищата, те ще помогнат за зимното почистване”

	Временната комисия по правните въпроси към парламента прие внесения от
Михов: “Правната комисия прие
Временната комисия по правните въпроси към парламента прие внесения от мен законопроект за промени в Закона за пътищата, съобщи вчера следобед народният представител от ПП ГЕРБ Цветомир Михов.

 

Според внесените от него промени за Закона за пътищата изграждането, поддържането и ремонтът на републиканските пътища в рамките на населените места ще се извършва съвместно, по взаимна договореност между агенция „Пътна инфраструктура“ и общините.
„Промяната се налага от действията на предишните управляващи и кабинета Орешарски, които приеха изменение на Закона за пътищата, което задължава агенция „Пътна инфраструктура“, съответно областните пътни управления по места да поддържат и републиканските пътища в рамките на населените места - аргументира внесената промяна Цветомир Михов. - Аз още преди месеци предупредих, че това изменение ще доведе до сериозни проблеми със зимното почистване в градовете. И това вече се доказа.
На практика за Габрово това означава, че по едни улици в града ще трябва да чисти Областно пътно управление, а по други – общинското предприятие „Благоустрояване“, което е предпоставка машините постоянно да се движат с вдигнати гребла, както и да не могат да стигнат до улици, които трябва да почистят. Още тогава аз заявих, че тези промени трябва да се премахнат от Закона за пътищата и това трябва да бъде една от първите задачи на новия парламент“ - аргументира внесения законопроект за Закона за пътищата Цветомир Михов.
В мотивите към законопроекта се казва, че действащата към момента уредба усложнява реализирането на основните дейности по зимното поддържане на републиканските пътища в границите на населените места до 100 000 жители.
„Синхронизирането на дейностите по поддържането на един и същ пътен участък ще позволи да бъде подобрена координацията и ще улесни преценката за последователността на почистване на улиците за нуждите на градския транспорт. Съвместното поддържане на републиканските пътища в границите на населените места от Агенцията и общините значително ще повиши качественото и ефективно реализиране на тези дейности, като ще бъдат възстановени ангажиментите на местната власт към републиканската пътна мрежа на територията на общините“ - се казва още в мотивите. Като причина за исканата промяна се посочва и липсата на необходимите допълнителни средства по бюджета на АПИ, както и обстоятелството, че съгласно Закона за пътищата винетните такси в полза на агенцията се заплащат само за ползване на републиканските пътища извън населените места.
„До момента в Народното събрание има внесени много законопроекти. Но преди да бъдат включени в дневния ред на парламента, те трябва да бъдат приети от правната комисия. Вчера внесеният от мен законопроект беше одобрен, което означава, че ще бъде предложен за обсъждане и в пленарна зала“ - коментира още народният представител от ПП ГЕРБ Цветомир Михов.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни