Ловците трябва да уведомяват за всеки намерен труп на дива свиня

Lovtsite-tryabva-da-uvedomyavat-za-vseki-nameren-trup-na-diva-svinya
Ловците трябва да уведомяват за всеки намерен труп на дива свиня

От Ловния съвет на България до всички регионални структури на Изпълнителната агенция по горите, както и до шестте държавни горски предприятия, са разпратени предупреждения за ново огнище на Африканска чума по свинете.

 От Ловния съвет на България до всички регионални структури на Изпълнителната агенция по горите, както и до шестте държавни горски предприятия, са разпратени предупреждения за ново огнище на Африканска чума по свинете. Такова е открито в близост до границата на България, в район Тулча в Румъния, съобщиха вчера от Изпълнителната агенция по горите. Това налага превантивни мерки, за недопускане появата на Африканска чума по свинете у нас.
 От Изпълнителната агенция по горите призовават българските ловци за стриктно спазване на тези мерки за ограничаване разпространението на заболяването. Всички ловни сдружения в страната са подробно информирани за болестта, но от ИАГ препоръчват по-голямо внимание.
 Освен да увеличат отстрела на популацията, ловците трябва незабавно да уведомяват официален ветеринарен лекар за всеки един намерен труп на дива свиня. Особено внимание се обръща на общините по поречието на Дунав и на островите по реката, общините в област Силистра и Добрич по сухоземната граница с Румъния и черноморската граница.
 „Българският ловец е най-важната фигура не само за ползването и стопанисването на дивеча, но и за опазването на неговото здраве. Морално право и привилегия на ловците е да се отнесат сериозно и отговорно към проблема и подпомогнат борбата с Африканската чума по свинете, което на първо време включва по-интензивен индивидуален отстрел за свеждане на популацията на дивата свиня в страната до нива 0,3 бр. на 100 ха. Увеличаването на отстрела чрез индивидуален лов няма да повлияе по никакъв начин на планирания отстрел за групов лов на дива свиня за предстоящия ловен сезон, съобщиха от агенцията.Припомняме, че още в началото на годината Изпълнителната агенция по горите предприе спешни действия като свика заседание на Ловния съвет, който наложи превантивни мерки, за недопускане появата на Африканска чума по свинете у нас...
 Африканската чума по свинете е открита за първи път в Европейския съюз през 2014 г., в Литва. Оттогава тя се е разпространила в Полша, Латвия, Естония, Чехия, Унгария и Румъния. Тя е широко разпространена в Украйна, Русия с някои случаи в Молдова. Това е смъртоносен вирус, който засяга домашни свине и диви свине, като последният е носител за вируса. В момента няма ваксина и няма лечение. Тя не засяга човешкото здраве, но нанася големи икономически загуби на засегнатите страни.


 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни