Кръговото на Шивара, паркът на Колелото и тунелът зад Полицията - готови до ноември

Топ новина! <p>Кметът и зам.-кметовете на Община Габрово направиха рейд на строителните
1-3725.jpg

Кметът и зам.-кметовете на Община Габрово направиха рейд на строителните обекти

 

Шиваров мост. Подпорната стена на левия бряг на река Янтра

Три от най-големите строителни обекти в областта на благоустрояването на Габрово ще бъдат завършени през ноември, потвърди вчера зам.-кметът Николай Меразчиев. След брифинг на кмета Таня Христова габровските журналисти бяха поканени на обиколка до изграждащите се обекти заедно с кмета и двамата й заместници – Николай Меразчиен и Климент Кунев.

Тунелът зад Полицията, част от проект Източна градска улица

Обиколката започна от променящите се към по-добро странични улички и междублокови пространства край реката по протежение на бул. „Априлов“ от Шиваров мост до „Сев Брокерс“.
„Преди да започне строителството, до всяко междублоково пространство с автомобил се стигаше, като се премине с него през тротоара – обясни Николай Меразчиев. - Сега новият тротоар е единен – по цялата дължина на булеварда до бензиностанция ОМV. Покрай него преминава пояс с озеленяване, което да раздели пешеходеца от автомобилното движение, тъй като е трасе, съвпадащо с републиканската пътна мрежа.
Достъпът на автомобили до вътрешнокварталното пространство ще бъде от едно-единствено място - до пешеходния светофар срещу „Сев Брокерс“. В това пространство са обособени места за паркиране, площадки за отдих, детски площадки и с възможност всяко останало местенце между реката и подпорната стена да бъде озеленено.“

Пасарелката, която свързва парка на Колелото с ул. "Орловска"

Преди време габровци се оплакаха от изсечени дървета по булеварда в този район. Сега можем да кажем, че където има дървета, те ще бъдат запазени, а освен тях ще бъдат засадени и нови. Във всяко междублоково пространство има предвидени детска площадка, кътове за отдих, които включват пейки, беседки, градинки и места за паркиране, изчислени спрямо броя на апартаментите и живеещите в блоковете. Засега тротоарите са изградени, има направени някои беседки и детски площадки, но предстои още работа по асфалтиране на вътрешнокварталните улички, нови тротоари и пешеходни пространства, озеленяването с дървета, храсти и цветя. Ще има и крайречна улица, ще се изградят тротоари и още една подпорна стена. Всичко това е част от големия проект „Габрово – инвестиции за нова градска среда“, който се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж“. За съжаление, погледът към отсрещния бряг на реката ще остане разочарован, защото среща стара, почти порутена промишлена сграда от миналия век.
По посока нагоре към Шиваров мост брегът на реката вдясно е също строителна площадка. Развива се алеята покрай реката, която се укрепва с подпорни стени. Прави се подземната комуникация, изгражда се ново осветление по бул. „Априлов“. Тротоар на кръстовището ще приближи пешеходците до приятната гледка към речния ромон. Строителите вече очертават и бъдещото кръгово кръстовище до Шиваров мост – вторият етап от мащабния проект. Частично е изпълнена средищната част на кръга с нови бордюри. Оформя се и пешеходна алея край реката, както и „островите“, които са елементи от организацията на движението в самия кръг. Разбира се, предстои и обновяване на моста – с нов парапет, ново осветление, нови тротоари. И този етап е със срок за завършване през месец ноември.
Още едно кръгово движение ще изненада скоро габровци. В момента то се изгражда непосредствено пред тунела зад сградата на полицията. Започнатият преди години тунел от пазара към полицията беше част от замразеното строителство на някогашния проект за Източна градска улица. Тунелът вече е готов. Работници изграждат в момента вътрешните тротоари. След кръговото кръстовище новата пътна артерия се влива в улица „Орловска“. Това е етап от развитието на Източната градска улица. Според зам.-кмета Николай Меразчиев със своята самодисциплина и самоорганизация на движението кръговото кръстовище е може би едно от най-безопасните и организиращите транспортните потоци. Освен това кръгът намалява и скоростта на движение. Поредният кръг се появява след тунела по посока към улица „Орловска“ с прилежащите на квартала улици. Едната от тях е „Хан Крум“. Тя продължава до училище „Райчо Каролев“ и при един следващ етап, когато се намерят нови средства, тя ще бъде следващата транспортна връзка с Източната градска улица.
От другата страна на тунела – в горния край на пазара до Здравната каса също кипи строителство – подпорни стени, улици. С отчуждаването на няколко къщи е разширено трасето на улица „Хан Крум“, чието продължение през тунела се строи, измества се осветлението върху подпорната стена вляво, а вдясно се правят тротоарите. Тази улица достига до „Гунин кладенец“ и според Николай Меразчиев с изнасяне на движението през тунела има възможност да се облекчи движението в центъра и да се отпуши „тапата“ около моста „Игото“. „С изграждането на улица „Дунав“, с пускането и на тази улица се създава възможност и за въвеждане на еднопосочно движение по някои от съществуващите вече улици и преосмисляне на общата организация на движение в централната градска част“ - коментира още зам.-кметът Меразчиев.
Третият етап от големия строителен проект е паркът „Кольо Обов“ на Колелото. В момента той и околностите му са също строителна площадка. Очаква се през есента зеленият оазис да се превърне в интересно и привлекателно място за отдих. Освен максимално запазване на зеленината в него, тук се предвижда развиване на допълнителна мрежа от асфалтирани алеи, които оформят парка като също концентрично пространство. В него ще има детска и спортна площадка, много пейки, сух фонтан – между гранитни площи ще бликат струи вода. Сухият фонтан ще има вечерен спектакъл чрез подходящо атрактивно осветление. В момента се монтира ново осветление в парка и видеонаблюдение. Положена е асфалтовата настилка на основната кръгова алея, а подстъпите са изградени от интересни бетонни пресовани павета. Срокът за завършване и на този строителен обект е месец ноември.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни