Катаджии: Знаци като „слънца“, ама не ги спазват

V-B-lgariya-e-taka---do-vseki-znak---politsai-za-po-sigurno
В България е така - до всеки знак - полицай за по-сигурно

Защо се случват тежки катастрофи по отбивките на пътя Габрово-Севлиево, как се държат шофьорите при въведената временна организация на движението и катаджиите на мястото ли са си? С тези въпроси вчера в най-големия дъжд обиколихме двата полицейски поста, до Враниловци и до Яворец.

 „Поставили сме знаци като „слънца“, ама не ги спазват“, разказаха дежурните катаджии. И действително, докато репортерската ни кола беше на място, поне 6-7 коли се помъчиха да минат по главния път Севлиево-Габрово, без да си правят труда да заобикалят. Дали защото някои водачи си мислеха, че в това дъждовно време катаджиите ще предпочетат да се приберат някъде на сухо или пък смятаха, че може да излязат с номера „Не видях знака!“, но нарушители не липсваха. Само че и контрол не липсваше – ежедневно катаджийските коли са  там и ще бъдат там, обясни шефът на „Пътна полиция“-Габрово гл. инсп. Пенчо Пенчев.
 „На час-час и половина спираме поне по петима нарушители“, обясни той. Липсата на съзнание и уважение към реда у мнозина водачи налагат полицейското присъствие, въпреки че то би било по-полезно на съвсем други места.
 Но в България е така – знак, до знака полицай за по-сигурно. Само че и това вече не е така!  Вчера катаджиите до Яворец разказаха два хем смешни, хем тъжни случая на куриозни шофьорски нахалства. По време на Карнавала на централна улица сложили знак, че минаването е забранено, до него застанал униформен и пак се появил водач, който се опитвал да мине. На напомнянето, че е забранено и полицаят е там, за да гарантира това, водачът рекъл: „Ама аз, ей тука, мога да ви заобиколя“.
 А почти като виц прозвуча изказването на габровска водачка, спряна сега, на обхода за Севлиево. „Госпожо,  забранено е движението в двете посоки“, търпеливо й обяснил полицаят“. „Че аз съм само в едната!“, прозвучал не на шега отговорът на водачката.
 Вчера, в големия дъжд, полицаите се въздържаха да пишат актове и само предупреждаваха и връщаха нарушителите. Така постъпиха и с един автоинструктор от Враца, тръгнал с учебната си кола към Габрово.  Оправданието на учителя на начинаещи шофьори беше смайващо: не видял знаците.
 Впрочем не по-малко смайващо беше и поведението на пет-шест шофьора, което наблюдавахме вече на връщане към габрово, там където няма полицаи, а светофари. Колоната пред нас беше от няколко коли. На червен светофар, по-червен не можеше и да бъде, водачът на колоната се втурна в тясната отсечка, макар че дъждът и замъглените стъкла едва ли са му давали ясна представа за спокойно идващите отсреща на „зелено“. След него се втурна и цялата колона. Зер да не са по-глупави да чакат! Не ми се мисли какво щеше да стане, ако имаше насрещно движещи се. Впрочем, справката е само отпреди ден-два, на разклона край Рязковци. Тогава товарен камион отне предимството и помете бус с осем работника на „Пътстрой“ - един мъж загина, а жена е в тежко състояние.
 През следващите дни, когато времето се успокои, за нарушителите няма да има „смекчаващи обстоятелства“ и  ще следват санкции. Припомни ни ги гл. инсп. Пенчев: При въведена временна организация на движението, какъвто е случаят сега с пътя Габрово -Севлиево, наказанието за нарушението й е 300 лева глоба, един месец лишаване на нарушителя от правото да шофира и спиране на автомобила от движение за срок от три месеца! 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни