Извънредна сесия на ОбС ще обсъжда причините за финансовите корекции по Водния проект и Депото

	До края на май да се проведе извънредна сесия на
Извънредна сесия на ОбС ще обс
До края на май да се проведе извънредна сесия на ОбС, на която да се обсъдят причините за наложените финансови корекции на Община Габрово в размер на близо 12 млн. лв. по двата големи проекта, които Общината изпълнява по ОП „Околна среда“ за Водния цикъл

МИНКА МИНЧЕВА
 
 
То съвпадна с включената в дневния ред точка Доклад за  изпълнение на Водния проект на Габрово до 31 март 2014 година. 
Повече от час общинските съветници обсъждаха направения от Звеното за управление на  Водния проект анализ на изпълнението на проекта по петте договора – за подмяна на ВиК мрежата и пречиствателните станции за питейни и отпадни води. Особено място беше отделено на качеството на материалите, които се влагат при подмяната на водопроводите и канализационна мрежа, на качеството на самата работа на строителните екипи. 
Общински съветници и от управляващото мнозинство и от опозицията искаха конкретни отговори на поставени от тях въпроси, касаещи конкретни улици в Габрово, по които все още се реализира проекта или въчъ се възстановяват уличните настилки. 
На техните въпроси отговаряха управителят на Звеното за управление на проекта Марта Петрова и експертът Момчил Корназов, както и инж. Розалин Парашкевов от ВиК – Габрово. Готовност да внесат повече информация по изпълнението на проекта имаха и ръководителите на строителните фирми.
Градусът на дебатите по изпълнението на Водния проект вдигна общинският съветник Валерий Василев, който поиска  повече информация за наложените на Община Габрово финансови корекции в размер на 12 млн.лв. за изпълнението на Водния проект и Регионалното депо за битови отпадъци.
Той обвини екипът на Общината, че не е информирала общинските съветници за получените писма и поиска лично да ги види, за да прецени до колко „некомпетентно“, както твърди кметът Таня Христова, са мотивирани наложените финансови корекции на Общината. Валерий Василев, Лена Енева и Стилияна Тинчева поискаха допълнителна информация от Марта Петрова за предприетите от Общината действия в защита на проектите и най-вече на интересите на жителите на Габрово. 
„Аз предлагам причините за финансовите корекции, които управляващият органа на ОП“Околна среда“ налага  на Община Габрово за Водния проект и Регионалното депо да се обсъдят на извънредна сесия. В нея да участват както експерти и юристи на Общината, така и на МОСВ. Нека за участие в сесията да бъде поканен лично директорът на ОП „Околна среда“ Спиридон Александров, който се е подписал под тези писма, да защити тезата си за наложените на Община Габрово 12 млн.лв. лв. финансови корекции. Това е голяма сума, която трябва да плащат габровци“ - мотивира предложението си Валерий Василев, което беше прието от ОбС с 1 глас „против“ и 1 – „въздържал се“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни