Иконопис от “Тревненска школа” в галерията на „Орловска 10”

Специалността Иконопис на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“
Иконопис от “Тревненска школа”
Специалността Иконопис на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ е представена с изложба в габровската галерия на „Орловска 10“. Творбите на учениците от началните стъпки в осми до дванайсти клас бяха подредени в най-подходящото вре

Представянето на творчеството на ученици и преподаватели от училището е традиция за габровската галерия от няколко години. Според учителката по иконопис Цветелина Максимова идеята е да се представят етапите в петгодишното обучение на бъдещите иконописци. 
 
Затова в изложбата могат да се видят рисунки от началото - на най-простите природни форми, които се стилизират, композират и организират в пространството. Децата се учат и как да боравят с темперната боя, която по-късно вече се използва с яйчена емулсия, която е част от иконописната техника. В показаните творби има застъпен и шрифт, и рисунка, и обработка на дъските за бъдещите икони. Показани са стъпките на тяхното изработване - рисунката, подготовката на дъската с грундиране и нанасяне на основните цветове, извеждането на образа и т. н. Освен етапите на подготовката в изложбата могат да се видят и съвсем изпипани образци на икони, някои от които са съчетани с красив метален обков и дърворезба.
„Според нашата програма идеята е да се застъпи в най-широк спектър живописта, съчетана точно с дърворезбените традиции, за да се организира пълен цикъл в оформянето на едно храмово пространство“ - обяснява преподавателката Цветелина Максимова. Според нея изложбата е насочена към широк кръг публика, която да научи повече за художествената гимназия. В нея се дава възможност децата да се запознаят с традицията и да станат естествени продължители на тези позабравени вече форми на изобразителното изкуство и художествените занаяти. 
От „Тревненска школа“ се надяват показаното да въздейства и на ученици, които биха избрали да продължат образованието си в националната гимназия.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни