ЮНЕСКО обяви Габрово за творчески град на занаятите под егидата на организацията. Това решение взе днес генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

С това решение Габрово става вторият български град след София, чийто културен потенциал е оценен много високо от световната организация.

 Освен за Габрово, беше взето решението за нов шестгодишен договор за продължаване на работата на Регионалния център на ЮНЕСКО в София.

Горд съм,че културното наследство на България е високо оценено в ЮНЕСКО. Това заяви в Париж председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов. Той изказа благодарността си към Бокова за взетите важни решения за България, освен това Рашидов я поздрави за двата й успешни мандата начело на ЮНЕСКО.

Визитата на Рашидов във Франция е по повод участие в Генералната конференция на 39-тата сесия на световната организация. Една от основните теми на форума е опазването на културното наследство. По време на престоя си Вежди Рашидов има срещи и във френския Сенат.