Габрово отпразнува своя духовен празник

Dimka-Gospodinov-razkazva-sa-svoya-dyado-op-lchenets-Dobri-TSonev
Димка Господинов разказва са своя дядо-опълченец Добри Цонев

Вчера, Денят на света Петка Българска, чествахме духовния празник на Габрово.

Той започна с Празнична света литургия в храм "Успение на Света Богородица".
Пред църквата "Св. Троица" се проведе поредното издание на Селския мол с празнична програма с музика, надиграване и томбола, традиционното Петковденско сгледно хоро, с музиката на Оркестър Габрово.
В Художествена галерия "Христо Цокев" бяха връчени почетните отличия на града.
Празникът завърши с концерт на Габровски камерен оркестър и световноизвестния цигулар Минчо Минчев. Концертът отбелязва още 160 години от обявяването на Габрово за град и 70-годишнината на проф. Минчев, който е роден в Габрово, но отдавна принадлежи на световната музикална сцена.
Преди връчване на почетните отличия на Габрово протоерей архиерейският наместник отец Руслан Личев поздрави габровци с духовния празник. "Днес всички празнуваме духовният празник на Габрово, град който може да се похвали с няколко дни, в които чества всички онези достойнства, които в годините назад са го издигали като център на духовността, на индустрията, център за запазване на българщината. Неслучайно когато нашите предци са построили църква "Света Петка" са търсили в нейното име не само закрилница, но и символ на тяхната любов към Бога.
Нашето място тук на земята е да бъдем светлина в нашите дни. И Бог ни е изпратил именно в този ден да бъдем светлина. А той несъмнено не греши. Бъдете близо един до друг в този духовен ден на Габрово, за да бъде той онзи стожер на духовността, както в миналото, както и днес. Стожер на любовта, която трябва да имаме един към друг, любовта към Бога, която да пази и закриля родния ни град".
Поздравления поднесоха и председателят на Общинският съвет Климент Кунев и зам.-кметът Нела Рачевиц.
Посмъртно е удостоен със званието Почетен гражданин на ГабровоДобри Цонев (1852 - 25 май 1942) роден в село Куцина, Търновско за участието му в Българското опълчение 1877-1878 г., Първа дружина, 3 рота.
Удостоени са посмъртно със званието Почетен гражданин на Габрово" опълченците от Габрово и Габровско, живи към 1923 година, за участието им в Българското опълчение 1877-1878 г. Удостоени са 40 габровци.
Внучката на Добри Цонев Димка Господинова прие почетното отличие на своя дядо. Развълнувана, тя каза: "За мен е особена чест да приема това отличие за опълченеца от първа дружина, защитникът на отечеството Добри Цонев, мой дядо по майчина линия. Той се е записал за опълченец на 25 години. Уволнен е 1878 година. Аз много късно разбрах, че моят дядо е бил опълченец. Това стана след публикациите на Ганчо Танев във в. "100 вести". Тогава разбрах, че съдбата неслучайно ме е довела тук в Габрово - да създам семейство и деца. Има още една причина да съм тук - за да си спомня коя съм, кои са моите предци. Мой синовен дълг е да предам тази семейна памет на следващите поколения. И благодаря, че с този акт казвате на децата ми, на внуците ми, че историята е била дело на техните предци, личното им участие и саможертва, защото родовата памет дава сила и променя бъдещето."
С Почетен знак на Габрово е удостоена Милка Пурел, изявен педагог и краевед, за нейната изключително значима дългогодишна и последователна работа за изследване и популяризиране на габровското минало и настояще.
"Габрово го обичам в миналото, обичам го в настоящето и в бъдещето, защото градът има бъдеще. От години издирвам хора, които имат принос за развитието на Габрово, за неговия просперитет. Открих толкова талантливи хора. Не знаете колко талант има българинът и габровеца. Прочетох, че чешкият посланик е казал: "Вие българите имате такъв принос към света, а не знаете за него". Така е, аз научих много неща, защото 20 години се занимавам с това. Имаме върхови постижения. имаме математици, литератури, учени от Габрово, които имат световни заслуги.
Моето желание е всички да ги знаят, най-вече младите. Много от тях също имат световни постижения на състезания, олимпиади.
Предложението ми е да се направят празници за 24 май или 1 ноември на талантливите хора, на значимите, които издигат авторитета на града", каза след връчване на отличието Милка Пурел.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни