Днес в Габрово се провежда изнесена сесия на Комисията по образование, младеж, култура и научни изследвания (EDUC) на Комитета на регионите на Европей

Темата на сесията е „Насърчаване на културния и творческия сектор
Днес в Габрово се провежда изн
Темата на сесията е „Насърчаване на културния и творческия сектор като ключови фактори за повишаване на местната и регионална конкурентоспособност и привлекателност“. Форумът ще бъде открит от кмета Таня Христова и министъра на културата д-р Петър Стоянов

По предварителна информация във форума ще участват 30 представители на Комисията по образование, младеж, култура и научни изследвания (EDUC) на Комитета на регионите на Европейския съюз. Целта и най-вече ефекта от събитието за Габрово и страната коментира кметът Таня Христова, която е ръководител на българската делегация на Комитета на регионите на ЕС.

Таня Христова: “Точно сега в България има огромна потребност от повече истинска култура!”
- Г-жо Христова, с какво това събитие и темата са важни за страната и за Габрово?
- Най-напред с това, че се провежда в Габрово и  защото идеята беше подкрепена от Комитета на регионите - органът, който представлява интересите на местните и регионални власти в Европа. 
А това означава, че темата е важна не само за нас, които живеем в Габрово и България, а и за всички хора в Европа. 
Между другото, ако направим анализ на финансовото измерение на политиките, които се реализират в рамките на новия програмен период, ще видим, че малко са тези политики, които получават повече финансов ресурс от предходния период. 
Една от сферите, които наистина се радват на увеличен ресурс, е тази, свързана с културата и с възможността и новите инициативи да получат финансиране от новите инструменти и от този, който ще бъде представен днес -  „Творческа Европа“.
- Не мислите ли, че предвид обстановката в страната много хора ще неглижират темата и ще си кажат: „Всичката ни е наред, само за култура остана да си говорим“?
- Напротив! 
Точно сега в България има огромна потребност от повече истинска култура. 
Много ми се иска да имаме повече култура  на политическия диалог, на демокрацията и толерантността, култура в образованието и здравеопазването, култура на партньорството, способността да работим заедно, както и това - да умеем да планираме и управляваме повече култура, което означава, че имаме нужда от култура как истински да живеем и то заедно в обединена Европа. 
Така че това събитие, макар и фокусирано в значението на творческите индустрии, креативността и културното измерение на случващото се в нашите градове, има принос в цялостното ни виждане какво е нашето място в Европа, какво Европа ни дава и какво изисква от нас.
- Какво очаквате Вие от това събитие като кмет на Габрово?
- Иска ми се от докладчиците да чуем как си представяме политиката в сферата на културата. Доказано е, че най-добрият ефект от създаване на заетост и то не каква да е, а с висока принадена стойност е създаване на условия за ангажиране на млади хора с творчески потенциал и талант. Това се случва именно чрез създаване на добри условия в градовете и държавите за развитие на тези сектори. И неслучайно председателят на Комисията по образование, младеж, култура и научни изследвания Рон Баус, който казва, че градовете, които инвестират в култура, спорт и образование, се развиват много по-добре, към тях интересът е много по-голям, заетостта е много по-висока, възможностите за работа са много по-големи, а от там толерантността, сигурността и икономическите показатели са впечатляващи. Така че Габрово, което винаги се е славило с уменията си да предусеща духа на времето, смятам че паралелно с индустрията с образование, третият стълб, на който трябва да заложим, е свързан с възможността да подаваме условия за развитие на творческите индустрии, които имат пряко отношение към повишаване на туристическия потенциал и привлекателността на Габрово.
- Кои от културните забележителности на Габрово ще покажете на гостите? 
- Това, което задължително ще покажем, е АЕК „Етър“. Там ще има много изненади за тях. След това ще им покажем Дечковата къща, ще усетят българските ритми от танцьорите на ансамбъл „Габровче“. Подготвили сме и едно нощно посещение на Интерактивния музей на индустрията. А преди започването на форума сме подготвили нещо интересно както за гостите, така и за габровци – шествие, което ще премине през площад „Възраждане“.
- Днес чух габровци, които знаеха за това събитие, да коментират: „Защо не изчакаха поне да асфалтират улиците и тогава да канят гости!?“ 
- Габрово е градът, който категорично иска да върви по своя европейски начертан маршрут. И няма нищо страшно, и няма нищо притеснително в това, че в момента извършваме мащабни проекти за реконструкция, защото това означава, че ние имаме ясна цел, освен това ние работим, за да я реализираме и съвсем скоро – надявам се ще преодолеем излишните препятствия, които ни се изправиха, за да продължим напред. Наистина е предизвикателство да организираш събитие на културна тематика в град, в който строително-ремонтният процес наднича от всяка улица, но това е пък категорична заявка, че ние не изчакваме първо да си подобрим инфраструктурата, а след това да работим за културен продукт, а ги съвместяваме. Мисля, че по-скоро ще получим подкрепа от колегите от другите части на Европа, защото една част от тях вече са минали по този път и от другите, които сега тръгват по него. 
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни