Десислава Терзиева: “Надявам се яз. “Нейковци” да започне през 2016 г.”

Договор за обследване на строителната площадка, изработване на технически проект
Десислава Терзиева: “Надявам с
Договор за обследване на строителната площадка, изработване на технически проект и тръжна документация за избор на изпълнител, който да завърши язовир „Нейковци“, подписаха днес министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и д-р Патрис Дроз – те

Фирмата Stucky Ltd е сред световните лидери в проектиране и инженеринг на язовири и бетонови гравитационни структури. Тя е най-голямата консултантска инженерингова фирма, чието седалище се намира в Швейцария, но има свои офиси в много държави по света, включително и в България. 
Срокът за изпълнение на договора е 15 месеца, стойността му е 1.25 млн. евро с ДДС, обяви министър Терзиева. 
„Очакваме проектирането да завърши до месец юни 2015 г. Тогава ще стане ясна индикативната стойност за доизграждането на съоръжението, заедно с пречиствателната станция и деривациите. Тогава ще можем да направим план и как да процедираме със строителната дейност - каза тя. - Надявам се строителството да започне през 2016 г., като дотогава трябва да завършат отчуждителните процедури“ -  допълни регионалният министър.
Пред присъстващите експерти на Министерството на регионалното развитие и на фирмата, сред които беше и областният управител на Габровска област Николай Григоров, министър Терзиева подчерта, че „подписването на днешния договор е в изпълнение на политиката на правителство да продължи работата по подобряване на водоснабдяването в държавата“. 
„Това е част от реформата в отрасъл ВиК. Проектирането на язовир „Нейковци“ е договорено преди две години, но не е направено поради липса на държавни средства“ - каза още регионалният министър. 
Тя посочи, че за тази година в бюджета са осигурени близо 23 млн. лв. за съфинансиране на държавните инвестиционни заеми от Световна банка. 
„Така ще може да започне строителството на язовирите „Пловдивци“ и „Луда Яна“, рехабилитацията на яз. „Студена“ и проектирането на яз. „Нейковци“, заедно с пречиствателна станция за питейни води и деривациите към него“ - заяви министър Десислива Терзиева. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни