Дарители и приятели, без които не можем

Dariteli-i-priyateli,-bez-koito-ne-mozhem
Дарители и приятели, без които не можем

Работещите в институциите на паметта – архиви и музеи, вече 66 години сме във вечно съревнование – кой ще успее да получи като дарение по-вече и по-стойности културни ценности за допълване на историческите факти, събития и биографиите на лицата с принос към габровската и националната ни история.

Работещите в институциите на паметта – архиви и музеи, вече 66 години сме във вечно съревнование – кой ще успее да получи като дарение по-вече и по-стойности културни ценности за допълване на историческите факти, събития и биографиите на лицата с принос към габровската и националната ни история. Вече няколко години на 10 октомври, габровските архивисти празнуваме професионалния си празник с дарителите и приятелите на Архива. На този ден благодарим на тези, които дарих личните си документи и повярваха, че Архивите са паметта на нацията ни. „Отчитаме“ се пред габровци за част от дейността ни – комплектуването на лични документи и популяризираме имената на нашите дарители. За едногодишния период от октомври 2016 г. до октомври 2017 г. получихме няколко дарения, като от тях с грамоти на признателност за родолюбивия им жест отличихме седем:
Невена Митева – режисьор, дългогодишен директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ - Габрово и почетен гражданин на Габрово. Дари част от личните си снимки в дигитален вид и колекцията си от афиши от представления на театъра.
Татяна Цанкова – етнолог, дългогодишен директор на музея „Дом на хумора и театъра“ – Габрово и носител на почетния знак на Габрово. Дари част от личния си архив – отличия, дипломна работа, научни разработки, грамоти, атестати, снимки и др.
С приемането на техните документи продължаваме традицията да обогатяваме колекцията и фондовете ни с биографични, снимкови и др. материали на носителите на званията почетен гражданин и почетен знак на Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна. Нека, прочелите тези редове, знаят, че за Държавен архив е чест да съхранява документите на всички, удостоени с почетни звания. Ще Ви бъдем благодарни, ако Вие или Вашите близки намерите пътя до Габровския държавен архив.
През годината работихме за допълване документалното богатство на писателит творци, музиканти и др. от Габрово и Габровско.
От журналиста, писателя и поета Борис Данков получихме като дарение документи за фонд на негово име. Те са систематизирани и описани така, че може да засрамят начинаещ архивист и изненадаха и мен. От личния си опит при работата с писатели и поети, имах впечатлението, че при тях цари творчески безпорядък. Борис Данков ми показа, че всяко правило си има изключение. Дарените документи са лични и служебни, творчески материали, кореспонденция и снимки. Един фонд, който ще допълни и обогати поредицата ни „Писатели от Габровския край“
Документи допълващи фонда на рано напусналия ни художник – карикатурист Николай Ръждашки получихме като дарение от съпругата му Боряна Ръждашка. Документите са оригинали и копия на карикатури, грамоти, покани, снимки и др.
През тази година Райна Чуховска от с. Гостилица дари всички запазени документи на съпруга си Йордан Чуховски (ф. 1583) – агроном, краевед, изследовател на гостиловския фолклор, фотограф и почетен гражданин на Дряново. Началото на фонда бе поставено от Й. Чуховски през 2003 г., днес можем да кажем, че дарените документи са достатъчни по обем и обхващат всички области, в които е работил. Предстои систематизацията им, за да могат да бъдат използвани.
С документи и снимки от музикалния живот в Габрово се обогати Архива, чрез дарението на Кремена Антонова. Тя предостави съхранените от съпруга и Николай Антонов – музикант и колекционер на старини, всички запазените от него плакати и снимки (оригинал и дигитални) от участията му в оркестрите „КО“, Биг бенд Габрово, Суинг Дикси бенд Габрово.
От Илияна Георгиева от Ловеч - сестра на поета и карикатурист Веселин Василев, получихме в дар авторски книги, сатирични поеми и стихове, снимки и др. документи.
Книга с любопитни истории за ТЕЦ - Габрово, дипломи и грамоти получихме от Петко Петков-дългогодишен работник в ТЕЦ. Дарението на Мария Колева – бивш секретар в ОК и ОбС на БПС е от отличия и снимки из обществения живот на Габрово и страната. От музикалния критик и журналист Владимир Гаджев постъпиха публикации и снимки за габровски джаз музиканти. От бившия директор на Вагонен завод – Дряново получихме дарение историята на завода и снимки.
Като дарение постъпиха и документи от личен произход към регистрираните фондове на Цоньо Ботев (ф. 1643) – лични и от служебната му дейност; от арх. Орлин Кандулков проекти на баща му арх. Карл Кандулков (ф. 1638) и от краеведа Христо Пеев към частичното постъпление на негова име (ЧП 444). Документи към вече регистрирания личен фонд дари и художника и общественик Николай Попов
Книги за обогатяване на библиотеката на Архива постъпиха като дарение от Ротари клуб – Габрово, Народно читалище „Зора – 1872“ – Нова махала, Милка Пурел, Димо Тодоров, Александър Павлов, Вера Тихова, Мирела Костадинова, Стоянка Вангелова и др.
На страниците на вестника Ви представихме нашите дарителите, не за да се самоизтъкваме, какво сме свършили, а за да изразим нашата почит и искрена признателност към всички, предоставили ни безвъзмездно скъпи за тях реликви и документи от лични, семейни или родови архиви. За да Ви информираме, че благодарение на дарителската традиция през годините сме комплектували и съхранили за бъдещите поколения стотици изключително ценни фондове на личности и граждански организации от национално и местно значение.
Приемаме благородните жестове на нашите дарители като най-яркия израз на гражданска позиция и на отговорност към опазването на националната ни памет.
Нека получим извинение, че не можем да поканим всеки от Вас, който ни е дарявал и помагал през тези 58 години, през които съществува Държавен архив – Габрово. Причината тържеството ни да е с ограничен брой и изложбите ни да са малки, е известна на всички: нямаме нужното пространство и свой дом. Отново и тази година имаме само надежди….. на следващия празник да Ви посрещнем в собствената ни сграда на ул. „Николаевска“ № 53.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни