Д-р Нели Савчева: “Проблемът със здравеопазването трябва да бъде приеман наравно с проблема на банките!“

	След банковата и политическата криза, които сериозно разтърсиха държавата, щафетата
Д-р Нели Савчева: “Проблемът с
След банковата и политическата криза, които сериозно разтърсиха държавата, щафетата пое кризата в здравеопазването. И тя, според медиците, може да се окаже с най-тежки последици, защото както казва д-р Нели Савчева, „всички сме пациенти".

- Каква е диагнозата на българското здравеопазване в момента, д-р Савчева? 
- В последните дни много се говори на тази тема и определенията са между „шок“, „кома“, „предколапсно състояние“... Аз мисля, че когато говорим за толкова сериозни неща като здравеопазване, не искам да го етикетирам и да го затворя в едно определение, което да е емоционално. Но смятам, че състоянието е такова, че изисква анализ и вземането на спешни мерки, защото следващите месеци може да стане критично.
Аз знам, че това интервю ще се прочете от много хора – не искам да създаваме излишно напрежение и излишна паника у хората, защото един хронично болен човек не трябва да живее със страха, че утре няма да бъде приет в болницата, че утре няма да бъде опериран. Или една майка да не може да спи през нощта, за да мисли, че ако детето й се разболее, няма кой да го посрещне в болницата, няма кой да го обгрижи, няма кой да му постави диагноза. Тези неща не бива и не трябва да се случват. И ако тези дни аз съм взела активна страна по този въпрос в много медии, включително и национални, то е, защото аз съм отговорен човек, който иска да бие камбаната малко по-рано, за да насоча вниманието и мисълта на всички.
- Какво показва анализът за състоянието на габровската болница, с какво този месец се отличава от предходния и каква е причината за Вашата тревога сега?
- Преди една - две седмици подписахме споразумение към Националния рамков договор за дейността на лечебните заведения до края на годината. То е базирано на едно постановление от 24 април 2014 година. Текстовете, които ни смущават, са следните: лечебните заведения имат определени прогнозни стойности на бюджетите си, могат да ги надхвърлят  и надлимитната дейност ще се плаща. Но там има един текст, който казва, „но в размера на бюджета на НЗОК“. Знаете изказванията на шефа на Надзорния съвет на НЗОК, че има изключително голям дефицит в Касата и ако няма актуализация на бюджета, лечебните заведения трябва да работят в следващите месеци с 30% намален капацитет.
- Какво означава това за нашата болница?
- Това означава, че ние ще имаме един недостиг на средства между 150 000 и 300 000 лв. на месец. За нашата болница това е изключително висока сума и аз определено казвам, че ние няма да можем да се справим по никакъв начин.
- Новинарските емисии вечер и сутрешните блокове на електронните медии и вестници започват с тревожните факти около здравеопазването. Кое прави нашата болница в по-благоприятно положение в сравнение с другите?
- Областните болници и някои от университетските имат вече много големи дългове, което прави работата им трудна, защото те са изправени пред заплахата доставчици да им блокират сметките. При нас този проблем към този момент не стои. Нашата болница е една от петте в страната, която е финансово стабилна - нямаме просрочени задължения, нямаме неразплатени сметки, първото полугодие сме на печалба. Мисля, че имаме ресурс да се справим следващите един - два месеца. Но аз съм преживяла вече тази ситуация през 2009 и 2010 г., когато достигнахме до 2 млн. лв. просрочени задължения, когато фирмите ни калкулираха за всеки неплатен лев лихви. И се стигна дотам, че вместо да даваш пари на персонала, трябва да изплащаш лихви на фирми-доставчици. А не винаги те са толерантни, защото има малки фирми, които също оцеляват и ако всички болници не им плащат, те ща са пред фалит. Да не говорим, че 90% от тези фирми не произвеждат консумативите, а ги купуват от чужбина. Това означава, че те трябва да ги имат на склад. 
От 1 юли Касата намали стойностите, по които ни заплаща за консумативи в инвазивната кардиология. 
Но ние имаме стендове, които сме купили на цена 1200 лв. приблизително, които като ги поставим на пациентите, Касата ще ни ги реимбурсира на много по-ниски цени. Въпреки това ние сме си договорили в рамките на тези 1200 лв. достатъчно консумативи и няма да накараме нито един пациент в нашата инвазивна кардиология  да заплати и една стотинка за вложените консумативи. А вече имам обаждания от няколко болници, които ми казват, че пациентите ще доплащат цената на стендовете до цената, на която болниците са ги закупили. Искам да успокоя нашите пациенти, които имат планувани процедури за инвазивната кардиология - имаме пълен набор от консумативи, за които те няма да плащат нито лев. 
- Казахте, че биете рано камбаната, за да засилите вниманието към проблемите, които съпътстват областните болници. Но кой трябва да Ви чуе – тази сутрин чух коментари, че министърът на здравеопазването е в отпуск?
- Винаги, когато се говори за проблеми в здравеопазването, нещото, което винаги ме е ядосвало в годините, през които съм директор, е, че проблемите не са само за директорите на здравните заведения. Проблемът е на всички нас. Извинявайте, но лекарите също са пациенти. Моят страх не е от задлъжнялост, моят страх от загуба на персонал. 
- Защо?
- Защото тогава, когато дейността на болницата е такава, че един лекар, ако напусне едно отделение, за нас вече нещата са тревожни. Ако на лекарите в държавните болници не им плащаме, които са гръбнака на зравеопазването, за какво говорим тогава?! Знам, че това, което казвам, няма да се хареса, но ако в този момент парите няма да стигнат за всички, нека държавата да реши кои болници да финансира, за да се гарантира здравето на хората. Защото ако Вие дойдете през нощта тук, ще видите, че ние сме единствената работеща болница с 24-часово осигуряване на всички специалисти в лечебното заведение. В останалите болници има по един дежурен лекар, не се приемат тежки пациенти, от Спешната помощ карат всички пациенти при нас. В момента в Реанимация имаме 7 пациенти. И като Ви казвам, че аз съм притеснена за персонала, не означава, че това е заради заплатите. В частната болница ще спрат  някои от тях, ще оставят само най-печелившите, ще се вместят в бюджета си и няма да намалят персонала си. А областната болница поддържа отделение за трансфузионна хематология, което е на загуба; Спешно отделение, за което държавата плаща – ние сме приключили с определените средства за годината още през месец юни. Да Ви казвам ли, че в събота и неделя през това отделение преминават по 150-160 човека, които в по-голямата си част са здравно неосигурени. 
Затова аз се опитвам да обяснявам, че ако ми се намали лимита на 70% и ми се каже, че трябва да работим като планов прием – да има листи на чакащи, ние не можем да го направим. 70% означава да лекуваме само много тежки пациенти - даже няма да можем да покрием цялата спешност.
Какво значи това? Ако всичките ни пациенти са само тежки случаи, болницата става губеща автоматично. Затова аз мисля, че не трябва да бъдем оставени сами в тази битка, която не е битка за парите на лекарите, а е битка за здравето на хората.
- Помощ и съдействие от кого още ще искате?
- В началото на седмицата имахме среща на Сдружението на областните многопрофилни болници, на което аз съм заместник-председател. Приехме декларция, която сме изпратили до всички институции. Да, министър Андреева е в отпуск – всеки човек има право на такъв, но в Министерството на здравеопазването има зам.-министри и един от тях е оторизиран да замества министър Андреева. Смятам, че пътят е само един - спешна актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Аз не искам да чувам изказвания на хора, които нямат нищо общо със здравеопазването, които не стоят на нашите столове, които пациентите не ги хулят и бият, да правят изказвания, че не бива да се актуализира бюджетът. Бива или не бива, аз не знам! Но знам, че без актуализация на бюджета ние ще бъдем в тежък колапс и то още в следващите месеци. Лекарите са подложени на изключително висок стрес – само в рамките на един месец имаме колега, опериран с карцином на дебелото черво, колега с инфаркт и един колега, който чака диагноза, вероятно лимфон, и много хора, които работят болни.
Нека да не се делим на политици, на лекари и пациенти - актуализацията на бюджета е в интерес на всички нас.
Аз мисля, че всеки, който има власт в тази държава, трябва да ни чуе и да приеме, че проблемът е общ и когато има възможност, да го каже на висок глас. Аз смятам, че нещата в здравеопазването са критични. Проблемът със здравеопазването трябва да бъде приеман наравно с проблема на банките.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни