Д-р Иванов:“Убедени сме, че концесията е по-добрият вариант за стопанисване на общинските язовири

На първото си заседание тази година ОбС в Севлиево разреши
Д-р Иванов:“Убедени сме, че ко
На първото си заседание тази година ОбС в Севлиево разреши отдаването на концесия на четири общински язовира: „Стубла“ в с. Буря, „Под селото“ - в Ловнидол, язовир „Идилево“ и „Балък бунар“ - в с. Добромирка. За първи път Община Севлиево използва концесия

- Д-р Иванов, преди няколко дни ОбС даде съгласие за отдаването на концесия на четири общински язовира. Как сте гарантирали в условията на концесията тяхното по-добро стопанисване, така че да не стават причина за наводнения? В Габрово министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова съобщи, че проблемът с наводненията не идва от големите язовири, а от малките.
- Преди да отговоря на Вашия въпрос искам да кажа, че през изминалите три дена, предвид сложната обстановка от наводнения в страната, направихме проверка на всички язовири на територията на общината. Мога да кажа, че състоянието им е добро. Нямаме проблемни язовири, които да преливат и да застрашават районите около тях.
А сега на Вашия въпрос. В концесионните договори, които ще бъдат сключени, след провеждане на процедурите за тези четири язовира, ще има такива условия. Дори в самата документация предварително е наложено изискване - концесионерът да поддържа съоръженията по него, да следи за изправността на язовира, какво се случва и под самата стена, да не се изпуска съоръжението в моменти на сериозни валежи, за да не се предизвикват наводнения.
Още когато подготвяхме процедурите, те преминаха през много сложно съгласуване с МВР, ДАНС, Министерство на земеделието и горите, Министерството на околната среда, Областен управител... От МВР изрично ни поставиха условието – да се заложат изисквания в договора, които задължават концесионера за по-добро поддържане и контрол на водоемите.
- Досега язовирите бяха отдавани под наем, защо решихте сега да ги отдавате на концесия?
- Решихме, че това е начин, който е по-изгоден за бъдещия предприемач - да направи план за по- ефективното използване на язовира и да вложи за това необходимите инвестиции. Съобразно наредбата на Община Севлиево язовирите се използват за отглеждане на риба.
- Сигурни ли сте, че ще имате кандидати? Направихте ли проучвания за ефективността на този начин за стопанисване на язовирите?
- Да, ние направихме такова проучване. Оказа се, че има общини, които са ги отдали за 15, 20, дори и за 30 години. Ние решихме да ги отдадем за 20 години. Мисля, че концесията е по-добрият вариант – за дългосрочен план да се намери стопанин на язовира, който по-добре ще осмисли своето пребиваване там. В същото време съоръжението ще има постоянен надзор. Общината няма възможност да осигури такъв – изпращахме общински служители, кметове и кметски наместници.
Предполагам, че това е имала предвид министър Павлова, когато е изразила своето притеснение за микроязовирите, които нямат стопани или не се знае кои са те.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни