Д-р Иванов: “По-благоприятният вариант за учениците и учителите е сливането на училище „Св. Св. Кирил и Методий” със „Стефан Пешев” вместо закриването

	Резултатите от задълбочаващата се демографска криза в региона се виждат
Д-р Иванов: “По-благоприятният
Резултатите от задълбочаващата се демографска криза в региона се виждат най-много в намаления брой ученици в училищата. Оттам следва сливането на паралелки, после на училища, докато се стигне до другата крайна мярка - закриване на училища.

Миналата година по тази причина бяха слети в една двете професионални гимназии. Тази година предложението на Община Севлиево беше за сливането НУ „Св. Св. Кирил и Методий” и Основно училище „Стефан Пешев”. То беше включено в дневния ред на последното заседание на местния парламент, но още преди да бъде обсъдено кметът д-р Иван Иванов го оттегли. Какви бяха мотивите му, кметът коментира за „100 вести“.


- Д-р Иванов, какво налага сливането на двете училища?
- Най-напред трябва да кажа, че такова решение има още през 2007 година. Още оттогава, а и преди това, датират промените в училищата с оглед постоянно намаляване на децата в началните паралелки в цялата община. И няма как, когато разглеждаме образователната система, да не разглеждаме всички училища, взети заедно. 
Тенденцията за намаляване броя на децата в Севлиево, които ще постъпват в първи клас през следващите 2 години, е трайна и негативна – с по около 30 деца по-малко на година! Това е основният мотив общинската администрация да анализира състоянието на общинската училищна мрежа и да предложи действия, адекватни на ситуацията.
Съгласно заложените мерки по Програмата за оптимизиране на училищната мрежа в община Севлиево за периода 2007-2015 година е предвидено да се приложат действия, свързани с преструктурирането на НУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Това означава две неща съгласно Закона за народната просвета - или да се закрие, или да се слее с друго училище. Ние не искаме неговото закриване. Най-благоприятният вариант за учениците, за техните родители и за педагогическия персонал е преобразуването му чрез сливане с Основно училище „Стефан Пешев”.
- Освен по-добра пълняемост на паралелките, кои са другите плюсове от това сливане?
- Материалната база на Второ основно училище е по-добра - има физкултурен салон и столова за хранене, а от 12 класни стаи за съществуващите паралелки се използват 8. Броят на учениците през 2013/2014 учебна година от I до IV клас е 159. В същото време в ОУ „Стефан Пешев” е налице тенденция за поддържане на постоянен брой ученици през годините. За учебната 2013/2014 г. обхванатите ученици в I до IV клас са 262. Част от учениците в начална степен се обучават в сградата на бившето Абаджийско училище, която разполага само с 6 класни стаи и няма физкултурен салон. Това е сериозен проблем и така децата не могат да спортуват през зимния сезон. Има и още един плюс – при сливането на две училища ще могат да се ползват и средства от Министерството на образованието, както стана при сливането на двете професионални гимназии. Казано накратко - сливането на училищата „Св.Св. Кирил и Методий“ и „Стефан Пешев“ ще спаси едното от закриване“
- Тогава в какво се изразява недоволството и от кого?
- Цялата ситуация е от директора на началното училище, тъй като няма да бъде вече директор. Информацията беше  изопачена къде политически, къде чрез родители. 
Според мен сливането е добрият вариант. Не е фатално, ако не се направи тази година, може да се направи и следващата, но трябва да стане.
- Каква е позицията на Регионалния инспекторат по образование?
- Те са запознати със случая и споделят нашето предложение. Ние получихме тяхната подкрепа миналата година и за двете гимназии. 
- Казахте, че една от причините да оттеглите това предложение от дневния ред на ОбС е по политически причини. Кои партии са против това предложение?
- В училището учат 70 деца, а подписката беше от 800 човека. Тя беше представена в Общината и с участието на общинския лидер на БСП, както и на други партии. Всичко е толкова манипулирано!
- Какво ще следва? Може би е необходимо да проведе и по-голяма разяснителна работа?
- Ще го предложим отново в ОбС на следващ етап, но действително е необходимо да поговорим малко повече, за да се добие по-точна представа каква ще е ползата от сливането на двете училища. Оказа се, че липсата на информация е причината за бързата манипулация на голяма част от родителите и гражданите на Севлиево. Беше достатъчно да се каже: „Администрацията иска да закрие училището“, то няма нищо такова. Ние просто искаме да спасим училищата и да освободим другата сграда, за да направим бившето Абаджийско училище Дневен центъра за възрастни хора с увреждания. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни